Spanje overklast Italië

Oppermachtig Spanje maakt het nog onnodig spannend tegen Italië

20 juni om 22:54

Een oppermachtig Spanje heeft ook zijn tweede groepswedstrijd op dit EK gewonnen. De ploeg van Luis de la Fuente overklaste Italië, maar had uiteindelijk wel wat hulp nodig om de ban te breken: 1-0.

Op voorhand gold Spanje - Italië als één van de grootste krakers in de groepsfase van dit EK, maar het krachtsverschil was enorm. Al na twee minuten kreeg Pedri een grote kans uit een voorzet van Nico Williams. Gianluigi Donnarumma redde op zijn kopbal. Niet veel later kreeg Williams zelf de bal op het hoofd, alleen liet ook de linksbuiten na om de score te openen.

Een ontketende Williams bleek wel een plaag voor de Italiaanse defensie en met name Giovanni Di Lorenzo, die soms niet wist waar hij het zoeken moest. Na 25 minuten deed de andere Spaanse vleugelflitser voor het eerst van zich spreken. Na een heerlijke dribbel kreeg Lamine Yamal de bal met wat geluk bij Alvaro Morata, maar weer bleef een treffer uit. Spanje combineerde er op los, speelde met het arme Italië, maar bleef kansen missen. Zodoende zochten de naar adem happende Italianen met een 0-0 ruststand de kleedkamer op.

In de tweede helft ging het dominante Spanje vrolijk verder met kansen missen. Pedri liet opnieuw na om te scoren na een voorzet van Marc Cucurella. La Roja kreeg uiteindelijk de helpende hand toegestoken. Na 55 minuten gaf Williams voor, raakte Morata de bal nog even aan en via Riccardo Calafiori was het raak. Italië leek rijp voor de slacht, maar Spanje haalde vervolgens de voet iets van het gaspedaal en La Squadra Azzurra kwam er zowaar een paar keer uit. Toch wist de ongrijpbare Williams het duel bijna te beslissen. Zijn vlammende schot knalde uiteen op de paal.

In de slotfase gingen de Italiaanse fans in Gelsenkirchen er nog één keer achter staan, terwijl het spel wat meer op en neer golfde. Spanje wist - mede door Donnarumma - niet meer te profiteren van de geboden ruimte, maar trok de overwinning wel over de streep in de spannende slotseconden, waarin Donnarumma nog mee naar voren ging bij een hoekschop.

De Spanjaarden zijn zeker van de achtste finales, Italië moet nog aan de bak tegen Kroatië.