Van Basten loopt leeg na afgekeurd doelpunt Lukaku

Van Basten loopt leeg na afgekeurd doelpunt Lukaku: 'FIFA en UEFA luisteren niet'

23 juni om 06:36
Laatste update: 23 juni om 08:25

Marco van Basten is uiterst ontevreden over de buitenspelregel. Romelu Lukaku zag dit EK al drie (!) doelpunten afgekeurd worden wegens ingrepen van de VAR. Zaterdagavond tegen Roemenië was het weer raak voor de spits. Deze keer was het echter zo nipt dat het de tongen heeft los gemaakt.

"Een halve millimeter, een teen, stond hij buitenspel", begint een vurige Van Basten bij de NOS. Lukaku dacht België zaterdagavond op 2-0 te schieten, maar door toedoen van de VAR bleek de spits nipt buitenspel te staan. Van Basten kan zich daar maar moeilijk bij neerleggen.

"Normaal gesproken moet een voetbal helemaal over de lijn zijn voor een doelpunt. Je zou als aanvaller geheel achter de verdediger moeten zijn om buitenspel te staan", oppert de oud-spits een nieuwe regel. "Dat zou vrij logisch zijn. Nu moet de bal volledig over de lijn zijn, maar de speler moet niet volledig achter de verdediger komen. Op het eerste beste moment dat hij gelijk staat met de verdediger, staat hij buitenspel. Dat is natuurlijk ridicuul."

Van Basten was in het verleden actief als hoofd technische ontwikkelingen bij de FIFA. "De FIFA en UEFA, ik weet niet wat ze allemaal in hun oren hebben, ze luisteren niet. Ze begrijpen, doen en willen het niet. Ik ben niet de enige, er zijn honderden mensen die dit constant hebben gezegd", uit hij zijn onvrede.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!