Schouten stipt belang van KKD aan

Schouten verdedigt beloftenteams in KKD: 'Maar snap dat je boos kunt worden'

24 juni om 08:55
Laatste update: 24 juni om 10:47

Jerdy Schouten vindt dat het huidige Nederlands elftal de vruchten heeft geplukt van de Keuken Kampioen Divisie, zo vertelt hij in Wolfsburg aan VoetbalPrimeur. Een groot aantal spelers, onder wie de middenvelder van PSV, zette op het tweede niveau in Nederland hun eerste stappen in het profvoetbal. 

Timo Verbruggen
WOLFSBURG

Wout Weghorst, Tijjani Reijnders, Joey Veerman, Mickey van de Ven en Schouten: zomaar vijf spelers die in de KKD proefden aan wat het inhoudt om voetballer te zijn. Schouten is dankbaar voor die lessen. "Ik denk wel dat het heel goed is dat jongere spelers zo sneller blootgesteld worden aan fysieke duels met oudere jongens. Dat is wat er gebeurt in de KKD, dat heb ik zelf meegemaakt", aldus de controleur in gesprek met onder meer VoetbalPrimeur

"Als je tegenover iemand staat van 31, of tegenover iemand van negentien, is dat toch wel een verschil", vervolgt Schouten, die na zijn optreden tegen zowel Polen als Frankrijk op lovende kritieken kon rekenen. "Zij hebben al een hele carrière achter zich, hebben veel ervaring en zijn misschien net iets slimmer. Daar kun je van leren."

Geregeld klagen er KKD-clubs over de aanwezigheid van de beloftenteams. De selectie van pak 'm beet Jong Ajax wil namelijk nog weleens per week veranderen. Schouten snapt die frustratie. "Ik denk dat het goed is voor het Nederlands voetbal dat die clubs erin zitten, maar ik snap ook wel dat als een KKD-team tegen Jong Ajax speelt met allemaal jongens van zeventien, en dan de week erna een ander team tegen allemaal gasten uit het eerste moet, je daar boos over kunt worden. Maar ik denk wel dat het goed is voor het Nederlands voetbal."

Schouten speelde in het seizoen 2017/'18 in de Eerste Divisie. Nadat hij niet door wist te breken bij ADO Den Haag, kon hij het proberen in Velsen-Zuid. "Ik was heel blij dat ik bij Telstar aan de slag kon. Ik ging daar zelfs op amateurbasis voetballen, voor acht wedstrijden. Dat laat wel zien dat ik op dat moment niet heel veel keuze had", besluit hij. 

Bizarre wending in afgekeurde Xavi-goal: check Studio Oranje hieronder: