Duitsland verliest van Zwitserland

Zwitserland slikt late gelijkmaker: Duitsland op valreep alsnog groepswinnaar

23 juni om 22:53
Laatste update: 23 juni om 22:56

Duitsland heeft de laatste groepswedstrijd ternauwernood gelijkgespeeld. Het gastland stevende na twee overtuigende EK-optredens af op een verrassende nederlaag tegen Zwitserland, maar invaller Niclas Fullkrug zorgde vlak voor tijd alsnog voor de 1-1. Door zijn treffer stoten de Duitsers als groepswinnaar door naar de achtste finales. 

Door de zeges op Schotland (5-1) en Hongarije (2-0) had organisator Duitsland zich al geplaatst voor de achtste finales. Ondanks dat stelde Nagelsmann wel gewoon de A-ploeg op tegen Zwitserland. Toni Kroos, Ilkay Gündogan en topscorer Jamal Musalia: allen hadden ze een basisplaats. 

Er leek aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor Duitsland, dat prima begon en na zeventien minuten spelen dacht op voorsprong te komen. Middenvelder Robert Andrich schoot de bal langs een weinig overtuigende Yann Sommer, maar zijn treffer werd uiteindelijk afgekeurd wegens een overtreding. Niet lang daarna kwam Zwitserland, dat nauwelijks de bal had, op voorsprong. Dan Ndoye stond nét geen buitenspel toen hij de bal ontving, en hem vervolgens achter Manuel Neuer tikte. 

Op een kopbal van Antonio Rüdiger na werd Duitsland in de eerste helft niet echt gevaarlijk meer. In het tweede bedrijf voltrok zich eigenlijk hetzelfde spelbeeld. Die Mannschaft leek enige vorm van urgentie ontberen. De wereldkampioen van 2014 speelde wel op de aanval, maar wist nauwelijks gevaar te creëren tegen Zwitserland, dat defensief uitstekend stond opgesteld. 

Vlak voor tijd waren Leroy Sané met een schot net naast en Kai Havertz met een kopbal op de bovenkant van de lat nog dichtbij de gelijkmaker. Aan de andere kant was Zwitserland ook dichtbij een tweede treffer, ware het niet dat de goal van Ruben Vargas werd afgekeurd. In de absolute slotfase werd het alsnog 1-1. Invaller en spits Niclas Fullkrug nam het doelpunt voor zijn rekening, en bezorgde de Duitsers daarmee alsnog de groepswinst.