Vijf lessen van Koeman (en De Vrij) na persconferentie in Berlijn

Vijf lessen van Koeman (en De Vrij): 0 Memphis-twijfels, trein smaakt naar meer

24 juni om 20:35
Laatste update: 24 juni om 20:42

Bondscoach Ronald Koeman en Stefan de Vrij hebben op de persconferentie van maandagavond vooruitgeblikt op de derde EK-wedstrijd tegen Oostenrijk. Dit zijn de belangrijkste conclusies, daags voor de ontknoping van Groep D. 

Koeman deelt Memphis-twijfels totaal niet
Memphis Depay kreeg na zijn optreden tegen Frankrijk (0-0) bakken met kritiek over zich heen. Koeman vindt ook dat het beter moet, maar heeft er echt geen seconde over getwijfeld om hem te passeren. "Het is voor mij niet een discussiepunt. Hij speelt, ja. Ik denk dat het heel lang geleden geweest is dat hij fysiek goed is zoals hij nu is. Dus er is absoluut geen reden om niet met hem te beginnen.'" De spits, die bijna topscorer aller tijden van Oranje is, staat dinsdagavond dus 'gewoon' in de basis. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)

Zirkzee kwakkelt, knoop wordt dinsdag doorgehakt
Joshua Zirkzee miste vanwege ziekte een aantal trainingen van Oranje. De spits reisde om die reden dan ook apart af naar Berlijn. Waar de 25 andere spelers in de trein stapte, ging hij per auto. Of hij tegen Oostenrijk deel uitmaakt van de selectie, is nog niet duidelijk. "Gisteren had hij lichte koorts, niet getraind, vanochtend ook niet, maar de koorts is minder. We bepalen morgenochtend of hij op de bank kan plaatsnemen."

Koeman heeft Oostenrijk-huiswerk goed gedaan
Koeman is onder de indruk van wat Oostenrijk, dat gecoacht wordt door gegenpressing-uitvinder Ralf Rangnick, tot dusver heeft laten zien. De bondscoach heeft zijn huiswerk de afgelopen dagen dan ook grondig gedaan. "Ik denk dat je een aantal aandachtspunten anders hebt, omdat je een tegenstander hebt die volle bak druk zet en snel de één tegen één opzoekt. Daar draag je oplossingen voor aan, en die hebben we getraind. Dan moet je ervoor zorgen dat je niet te kort speelt en balverlies lijdt, want dan slachten ze je."

Oranje-spelers durven elkaar inmiddels de waarheid te vertellen
Het Nederlands elftal staat bekend als een zeer homogene groep, waarin in het verleden kritische noten nog weleens bewust niet werden uitgesproken. De sfeer is nog steeds top, maar de waarheid wordt zo nu en dan écht wel verteld, aldus De Vrij. "We brengen heel veel tijd met elkaar door. Als er onderling een goede band is, is het makkelijk om elkaar dingen te zeggen. We hebben ook met de groep alleen gezeten en toen zijn er dingen uitgesproken. Wat daar gezegd wordt, blijft tussen ons, dat is duidelijk."

Treinreis kan Koeman bekoren
Oranje reisde in het kader van milieubewustzijn per trein van Wolfsburg naar Berlijn. Koeman is daar erg over te spreken. "Ja, wat mij betreft kunnen we dit vaker doen. In de trein kun je zo nu en dan je benen strekken, het is toch comfortabeler en sneller dan een bus. Het is in veel landen gebruikelijk, in Engeland reizen veel clubs per trein en volgens mij in Italië ook."

Luister de Oranjekantine met Ronald de Boer over Oranje en het EK, Memphis & Virgil, Ajax en meer!