Kroatië wint van Italië

Italië maakt in minuut 98 gelijk tegen Kroatië en plaatst zich voor achtste finale

24 juni om 22:59
Laatste update: 24 juni om 23:07

Italië heeft zichzelf in extremis weten te plaatsen voor de knock-outfase van het EK. Een ware heldenrol was in eerste instantie weggelegd voor routinier Luka Modric. Hij miste eerst een penalty, maar maakte daarna de eerste goal van de wedstrijd. In de laatste minuut deed Mattia Zaccagni die goal echter teniet.

Voor Italië en Kroatië was het erop of eronder tijdens hun duel in Leipzig. Kroatië moest winnen van de Italianen om de knock-outfase nog te kunnen halen. Italië had aan een gelijkspel genoeg, mits Albanië niet van Spanje wist te winnen. Als in de andere wedstrijd die stunt zich zou voltrekken, moest Italië winnen om de Albanezen achter zich te houden.

De eerste helft was er een die beide kanten opging. Kroatië wist dat het meer risico moest nemen dan Italië, aangezien de regerend Europees kampioen genoeg had aan de 0-0. De grootste kans van het eerste bedrijf was echter voor Italië. Centrumverdediger Alessandro Bastoni kopte op doel, maar uitblinker Dominik Livakovic bracht met een heerlijke save redding voor de Kroaten.

Na 54 minuten ontbrandde de wedstrijd pas echt, toen Kroatië een penalty kreeg nadat invaller Davide Frattesi hands maakte. Modric stuitte bij de strafschop nog op Gianluigi Donnarumma, maar daarna was het alsnog raak. Via een lange bal was het de routinier die Kroatië op voorsprong zette. Door die goal is Modric nu de oudste doelpuntenmaker ooit op een EK-eindronde.

Door de goal van Modric lag de druk weer bij de Italianen en dat was ook direct te merken. Met kans op kans zette de ploeg van Luciano Spalletti de tegenstander met de rug tegen de muur, maar een goal viel er maar niet. Na een slopende wedstrijd was het in minuut 98 alsnog Italië dat langszij kwam. Invaller Zaccagni maakte op heerlijke wijze de 1-1, waardoor Italië tegen Zwitserland mag aantreden in de achtste finale. Voor Kroatië is en de landelijke held Modric is het EK zo goed als voorbij.