Koeman verklaart Oranje-wijzigingen

Koeman looft Oranje-nieuwkomers: 'Hij is een complete buitenspeler'

25 juni om 17:40
Laatste update: 25 juni om 18:13

Ronald Koeman denkt met Lutsharel Geertruida, Joey Veerman en Donyell Malen specifieke wapens in huis te hebben om Oostenrijk pijn te doen in de laatste groepswedstrijd op het EK. De bondscoach is wel enigszins verrast door de Oostenrijkse opstelling.

Koeman kiest op rechtsback voor Geertruida, en dus niet Denzel Dumfries. "Ik vind dit de beste opstelling voor deze wedstrijd", zegt hij bij de NOS. Naar de achtste finales kijkt hij niet, maar de fitheid van Dumfries speelt wel een rol. De Inter-back kampt met lichte pijntjes. "Met Denzel heb ik dat meegenomen, maar met Geertruida heb je ook een speler die op een andere positie op het middenveld kan spelen. Voor de rest is dit wat mij betreft de beste opstelling."

Mede door de hoge druk van Oostenrijk keert Veerman terug in de basis. Volgens Koeman zal Oranje de lange bal niet schromen. "Als alles vaststaat bij ons, gooi hem maar diep. We hebben snelheid voorin", doelt hij onder meer op de derde nieuwkomer, Malen. "Dan is Joey Veerman een speler die in zijn passing belangrijk moet zijn."

Ook Bart Verbruggen hoeft niet bevreesd te zijn voor de lange bal. "Als Verbruggen de bal heeft en iedereen staat vast, dan kan hij bijvoorbeeld diep spelen door de lucht op Cody Gakpo. Dat is wat je bespreekt omdat zij hoog druk zetten." Ook Frimpong heeft snelheid, maar Malen krijgt de voorkeur. "Donyell kan aan de binnenkant diep gaan en kan één-tegen-één gaan aan de buitenkant. Hij is een complete buitenspeler."

Koeman is enigszins verrast door de opstelling van Oostenrijk. "Ze hebben vier jongens niet in de opstelling staan die wij wel verwacht hadden." Het gaat om Philipp Mwene, Cristoph Baumgartner, Konrad Laimer en Kevin Danso. "Dat zijn alle vier spelers die een gele kaart hadden. Dat zegt iets over hoe zij naar deze wedstrijd kijken, maar ik heb al gezegd: die anderen die nu spelen lopen misschien nog wel méér."

Zelf is Koeman niet aan het rekenen. "Ik ga niet rekenen, wij willen winnen. Wij willen eerste in de poule worden. Voor gele kaarten ben ik niet bang, we hebben 26 goede mensen. Wij willen winnen, dat geeft vertrouwen. Of we eerste of tweede worden in de poule, dat vind ik niet zo belangrijk."