Conclusies Nederland - Oostenrijk

Conclusies: Koeman onthoofdt Veerman, zorgwekkende gaten op Oranje-middenveld

25 juni om 20:35
Laatste update: 25 juni om 20:42

Het was dinsdagavond ronduit slecht wat Oranje liet zien in Berlijn. Waar het Nederlands elftal vertrouwen hoopte te tanken op weg richting de achtste finales, gebeurde het tegenovergestelde. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na een enerverende, vreemde maar bovenal belabberde wedstrijd tegen Oostenrijk.

Oranje in grafstemming richting achtste finales 
Het was de afgelopen weken, op een paar blessures na, een gezellige bedoeling in het kamp van Oranje. Waar bondscoach Ronald Koeman geregeld op een glimlach was te betrappen, zal de sfeer na dinsdagavond heel anders zijn. Het Nederlands elftal is natuurlijk gewoon door, maar is door de Oostenrijkers volledig met beide benen teruggezet op de grond. Oranje zal uit een héél ander vaatje moeten gaan tappen, wil het ook maar iets bewerkstelligen tegen de volgende opponent. 

Oostenrijkse waarschuwing komt niet aan bij Nederlands elftal 
Dat Oostenrijk uit de startblokken zou schieten, lag in de lijn der verwachting. De ploeg van bondscoach Ralf Rangnick scoort vrijwel altijd in de openingsfase. Die waarschuwing kwam bij Oranje echter totaal niet aan. Het Nederlands elftal werd in de openingsfase totaal overklast, op werkelijk alle fronten. Het duurde veel te lang voordat Oranje zich een beetje uit de intense pressing van Rangnick en co. uit kon spelen. Is het huiswerk wel goed gedaan?

Koeman onthoofdt Veerman
De wissel van Veerman blijft misschien wel het meest hangen na deze veelbewogen avond. De PSV’er was tegen Polen al niet zichzelf, maar tegen Oostenrijk was het bij vlagen onvoorstelbaar wat hij liet zien. Een bizarre statistiek: Veerman leed in de geringe tijd die hij op het veld stond maar liefst zestien keer balverlies. Koeman kon het niet langer aanzien, en haalde hem dan ook al voor rust naar de kant. Terecht, of niet? Duidelijk is dat hij spelmaker hiermee op mentaal vlak wel de nek om heeft gedraaid. Zien we Veerman überhaupt nog wel terug bij Oranje dit EK?

Malen-discussie zal gevoerd blijven worden
Malen kreeg, iets waar menig voetbalkenner al dagen op hoopte, een kans tegen Oostenrijk. De vleugelaanvaller begon met zijn curieuze eigen doelpunt werkelijk dramatisch aan de wedstrijd, maar herpakte zich wél. Ondanks dat het schortte aan zijn eindproduct, liet hij wel zien tegenstanders héél makkelijk te kunnen passeren. De aanval van Oranje houdt momenteel niet over, zoveel is wel duidelijk. Toch heeft Malen, ondanks zijn niet al te beste optreden, wel laten zien een echt wapen te kunnen zijn.

Middenveld bij vlagen los zand, Frenkie-gemis steeds voelbaarder 
Het Nederlands elftal was in grote delen van de eerste helft en in het laatste kwart van de tweede helft de grip op het middenveld helemaal kwijt. NOS-analist Rafael van der Vaart haalde tijdens de rustanalyse een schrijnend beeld aan. Daarop was te zien hoe de afstand tussen de meest vooruitgeschoven middenvelder Tijjani Reijnders en controleur Jerdy Schouten immens was. Zo ontstonden er gigantische gaten, waar de zeer fitte Oostenrijkers maar al te graag in doken. Geconcludeerd kan worden dat het gemis van Frenkie de Jong, maar wellicht ook Teun Koopmeiners, Marten de Roon en Mats Wieffer niet te onderschatten valt.