Cijfers van De Boer na Oostenrijk - Nederland

Cijfers van De Boer: 'Van Dijk en De Vrij hoofdverantwoordelijk voor de chaos'

26 juni om 09:00
Laatste update: 26 juni om 11:54

Het Nederlands elftal sloot dinsdag de groepsfase af met de ontluisterende 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk. Als analist en rapporteur van VoetbalPrimeur dit EK deelt 67-voudig international Ronald de Boer cijfers uit aan de Oranje-spelers en bondscoach Ronald Koeman. Vijf spelers scoren een onvoldoende, het hoogste cijfer is een mager zesje. 

De Boer geeft cijfers aan de basisspelers, Koeman en invallers die minimaal dertig minuten hebben gespeeld. Georginio Wijnaldum, Micky van de Ven en Wout Weghorst, die na minuut zestig invielen, worden daarom niet meegenomen in de beoordeling.

'Valt weinig te verwijten, maar wel drie tegengoals'

Bart Verbruggen - 6

"Aan de eerste goal van Oostenrijk kan hij niets doen. De tweede treffer was een geweldige kopbal die door Stefan de Vrij in eigen doel werd gewerkt. De derde is een fantastische goal van Marcel Sabitzer. Er valt hem weinig te verwijten, maar het zijn wel drie tegengoals."

'Had zijn man los moeten laten'

Lutsharel Geertruida - 6

"Hij oogde wat onwennig, maar dat komt omdat er vanuit het centrum geen leiding gegeven wordt. Geertruida had zijn man, die constant naar binnen ging, los moeten laten. Hij moet in zijn positie op rechts blijven en De Vrij of Van Dijk moet daar doordekken. In de tweede helft ging dat beter. Zijn ingreep leidde de 1-1 van Oranje in."

'Hoofdverantwoordelijk voor de chaos'

Stefan de Vrij - 5

"De Vrij is een volwassen en zeer ervaren verdediger, die het veel beter op moet lossen. Normaal dekt hij goed door, maar dat liep tegen Oostenrijk niet goed. Hij mag ook best eens zijn mond opentrekken tegen Van Dijk, want qua communicatie was het niet best achterin."

Virgil van Dijk - 4,5

"Zoals ik de vorige keer ook zei: hij toont niet genoeg leiderschap. Er werd van achteruit geen lef getoond tegen een tegenstander die een goed tactisch plan had. Daar moeten wij een tactisch antwoord tegenover zetten, maar dat konden we niet. De centrale verdedigers zijn hoofdverantwoordelijk voor de chaos bij Oranje."

'Had het beter moeten doen'

Nathan Aké - 5

"Ook Aké is een zeer ervaren verdediger, maar kwam niet uit de verf. Hij had het tegen Oostenrijk beter moeten bekleden."

'Onopvallend'

Jerdy Schouten - 5,5

"Het was een lastige wedstrijd voor hem, hij was onopvallend. Naast hem speelde iemand die dramatisch startte, waardoor hij telkens in de omschakeling terecht kwam. Zijn poging in de eerste helft had hij gewoon richting de eerste paal moeten rossen."

'Koeman zal zoeken naar alternatieven'

Joey Veerman - 3,5

"Als je hem zo ziet zitten op de bank, dan voel je mee met zo’n jongen. Op zo’n moment kan je wel door de grond zakken. Het is heel pijnlijk voor hem. Ik weet niet of we hem nog gaan zien dit EK, want ik denk dat het heel lastig voor hem wordt om terug te keren in dit elftal. Koeman zal gaan zoeken naar alternatieven."

'Had de 1-1 op zijn schoen'

Tijjani Reijnders - 5

"Hij probeerde het wel. Dribbelde een paar keer goed in, maar speelde een ongelukkige wedstrijd. Hij toonde af en toe wel initiatief en had in de eerste helft de 1-1 op zijn schoen. Als hij die maakt, kan dat de wedstrijd doen kantelen."

'Geeft op belangrijke momenten niet thuis'

Donyell Malen - 5,5

"Ik vond hem eigenlijk de gevaarlijkste man, maar op de belangrijkste momenten geeft hij niet thuis. Hij kwam één-op-één met de keeper, maar scoorde niet. Hij moet die kans gewoon afmaken. Daarnaast werkte hij de bal in eigen doel, al was dat gewoon domme pech. Dat hij daar komt om te verdedigen, zegt overigens veel. Dan sta je als elftal niet goed."

'Stuk sterker dan voorheen'

Memphis Depay - 6

"Geweldige goal. Echt geweldig. En als hij de bal kreeg, werkte hij hem keurig naar de juiste kleur zodat Nederland weer verder kon voetballen. Ik vond hem een stuk sterker dan de keren hiervoor en hij maakte - zoals ik al zei - een geweldige goal. Hoe Nederland voor de dag kwam, lag niet aan Memphis."

'Opnieuw belangrijk'

Cody Gakpo - 6

"Ik vond hem iets minder, maar hij maakte een fantastische goal. De eerste aanname was geweldig, waardoor de verdediger op het verkeerde been werd gezet. Plus, hij gaf de voorzet op Wout Weghorst, waaruit de 2-2 viel. Hij was opnieuw belangrijk."

'Niet slecht, maar maakte niet het verschil'

Xavi Simons - 5,5

"Hij viel niet onverdienstelijk in. Simons bracht niet veel gevaar, maar gaf wel de assist op Gakpo. Hij deed het niet slecht, maar maakte ook zeker niet het verschil."

'Had eerder moeten zien wat er gebeurde'

Ronald Koeman - 5,5

"Vorige keer speelde hij goed in op een gelijkspel tegen Frankrijk en het valt hem te prijzen dat hij snel wisselde tegen Oostenrijk. Maar toch had hij sneller moeten zien wat er gebeurde en de centrale verdedigers sneller aan moeten spreken. Dat duurde veel te lang. Het stond tactisch heel slecht.

Oostenrijk lokte ons goed uit de tent en daar hadden we geen antwoord op. Daardoor waren we elke keer te laat en daardoor zag het er erg schlemielig uit. De wedstrijd in één woord? Een deceptie."