Marijn Beuker vertelt over plannen met Ajax-opleiding

Beuker: 'Niet te vroeg specialiseren en niet te snel wapens creëren bij Ajax'

26 juni om 09:23

Marijn Beuker legt uit dat er op termijn de nodige veranderingen komen in de jeugdopleiding van Ajax. Beuker bekleedt de rol van Directeur Voetbal bij de Amsterdammers en is verantwoordelijk voor het gehele inhoudelijke voetbalproces van de Onder 8 tot en met het eerste elftal.

"Er is een hoop te doen en het is een fantastische club om bij te werken. Er werken hier mensen met een hart voor de club en met een enorme drive om Ajax weer Ajax te maken", begint Beuker op de clubsite over 'de nieuwe start' die Ajax dit seizoen maakt.

Beuker is sinds afgelopen winter de Directeur Voetbal van Ajax. Tijdens zijn eerste maanden vol onrust in Amsterdam, stond kennismaken en observeren centraal. "Het is makkelijk om iets te roepen, maar ik wilde eerst begrijpen waarom dingen gebeurden en wat daarachter zat. Zo hebben we een plan kunnen maken. Sommige dingen zijn niet goed en moeten verbeterd of aangescherpt worden. Sommige zaken zijn goed en daar gaan we mee door. De laatste maanden zijn we zeer intensief bezig geweest om de processen met elkaar scherp en duidelijk neer te zetten. De eerste focus ligt daarin uiteraard op het voetbal: het eerste elftal, de scouting en de opleiding", stelt Beuker.

Hij wil ervoor gaan zorgen dat binnen Ajax, van de Onder 8 tot het eerste elftal, alles op eenzelfde manier verloopt. "Deze manier van werken moet zorgen voor langzame progressie, dat is namelijk de beste progressie. Er komt in de jeugd meer focus op situaties waarin techniek beheersbaar wordt gemaakt. Het is belangrijk om niet te vroeg te specialiseren en niet te snel wapens te creëren, maar ervoor zorgen dat ze breed worden opgeleid", aldus Beuker.

Achterkamertjespolitiek bij Oranje? Luister de Oranjekantine met Ronald de Boer en Chris Woerts hieronder!