Farioli maakt indruk op Beuker en Ajax

Beuker over gemis 'Champions League-assistent': 'Dit is de Ajax-staf'

29 mei om 10:58

Ajax prijst zich zeer gelukkig met de komst van Francesco Farioli als nieuwe trainer. Directeur voetbal Marijn Beuker geeft echter toe dat het voorlopig niet is gelukt om een voormalig topvoetballer met Champions League-ervaring aan de staf toe te voegen.

Farioli werd een week geleden gepresenteerd door Ajax. "Hij stond zeer hoog op de lijst en we volgden hem al een tijd. Ik kende zijn persoon ook al een aantal jaar. Uiteraard volg je meerdere geschikte kandidaten. Dan is het heel goed om relatief snel een persoon die jij zeer hoog op de lijst hebt, wellicht wel de hoogste op de lijst, om die aan te kunnen trekken. We kunnen weer vooruit", begint Beuker in de Pantelic Podcast.

Het ging de laatste weken veel over het profiel van de nieuwe trainer. "We wilden een trainer die al ervaring had als hoofdtrainer, dus niet een beginnend trainer. Dat hebben we duidelijk uitgelegd, maar is ietwat hervormd naar 'een heel ervaren hoofdtrainer'. Dat hebben we niet zo gezegd. Het moest vooral iemand zijn die op inhoud een hele specifieke manier van voetballen nastreeft. Iemand die elke dag bezig is met elk detail om dat trainbaar te maken. Sommige noemen dat een procescoach, maar in ieder geval een trainer die met zijn staf alles doet om de Ajax-speelwijze te vertalen naar het veld."

Veel lof voor Farioli
Beuker is onder de indruk van Farioli. "Als je trainingen van hem bestudeerd dan zie je dat enorm terugkomen in wedstrijden. Wij hebben er heel veel tijd en energie in gestoken om daarachter te komen. Dan heb je het ook over zijn leidinggevende kwaliteiten. Het is een persoon die heel nieuwsgierig is. Hij heeft ook gezegd dat hij dat zoekt in zijn mensen, het is iemand die goed samenwerkt."

Die saamhorigheid vindt Beuker belangrijk. "We willen met elkaar bezig zijn om in het belang van Ajax iets fantastisch neer te zetten. Hij is een teamspeler, iemand die niet te beroerd is om ook weer over nieuwe ideeën na te denken, te leren wat hier in de organisatie gebeurt en waar we mee bezig zijn. Hij is een vakman die heel charismatisch en principieel is als persoon. Allerlei eigenschappen die we zochten en gevonden hebben."

Met Farioli lijkt Ajax 'out of the box' te denken. "We zeggen altijd leave no stone unturned, dat houdt in dat je naar alles aan het kijken bent om vooruitgang te boeken", aldus Beuker. "Nu kijken we toch alweer met een schuin oog naar de wereld om te kijken wie de opvolger van Francesco Farioli gaat worden."

Champions League-assistent
De Italiaanse oefenmeester zal in Amsterdam worden bijgestaan door zijn eigen assistenten Daniele Cavalletto en Felipe Sanchez Mateos. Vanuit Ajax stroomt beloftentrainer Dave Vos door. Een assistent die ervaring heeft als voetballer en de Champions League heeft gewonnen, ontbreekt echter. "We hebben duidelijk uitgesproken dat dat de wens is. In sommige gevallen is dat lastig, dan kom je er misschien niet uit met de twee of drie kandidaten die je daarvoor had."

Beuker ziet wel andere manieren om dat op te vangen. "In principe is dit de staf, met een grote groep mensen eromheen waarmee we voorwaarts gaan. We hebben bij Ajax een redelijke groep met oud-spelers. Jan Wouters, Ronald de Boer, John Bosman en een groep specialistentrainers. Die doen dat vanaf de O15 tot het eerste elftal. Eén van heeft de Champions League gewonnen (De Boer, red.)."