AZ bevestigt: Pavlidis naar Benfica

AZ bevestigt: topscorer Pavlidis maakt transfer naar Benfica

1 juli om 15:05
Laatste update: 1 juli om 15:14

Vangelis Pavlidis trekt de deur bij AZ definitief achter zich dicht. De Griekse spits maakt de overstap naar Benfica, zo maken beide clubs maandag bekend. Hij kan de Alkmaarders in totaal twintig miljoen euro opleveren.

Pavlidis speelde sinds de zomer van 2021 voor AZ, dat hem overnam van Willem II. Hij groeide uit tot absolute steunpilaar in het AFAS Stadion. Zo wist AZ met Pavlidis in het seizoen 2022-2023 de halve finale van de UEFA Europa Conference League te bereiken. Als kers op de taart wist Pavlidis in het afgelopen seizoen de (gedeelde) topscorerstitel van de Eredivisie te bemachtigen, met 29 doelpunten in 34 wedstrijden.

In totaal speelde Pavlidis 137 wedstrijden voor AZ, waarin hij goed was voor 80 doelpunten en 27 assists. "Ik wil de club en mijn teamgenoten heel erg danken, voor de mogelijkheid om herinneringen voor het leven te maken en de kans om op Europees niveau te hebben gespeeld", zegt de spits op de Alkmaarse clubsite. "Ook ben ik de supporters dankbaar, die mij echte liefde hebben getoond. Elke keer bezorgden zij mij kippenvel als ze in het stadion mijn naam riepen. En natuurlijk een dankwoord naar Max (Huiberts, red.) en de staf, die mij de afgelopen drie jaar geholpen hebben om een beter mens en een betere speler te worden. In alle opzichten was de keuze om naar AZ te gaan drie jaar geleden een uitstekende keuze."

Huiberts ziet Pavlidis door de voordeur vertrekken. "Vangelis heeft de afgelopen jaren een bewonderenswaardige ontwikkeling doorgemaakt", vertelt de technisch directeur. "Na een korte gewenningsperiode heeft hij de afgelopen jaren heel veel impact gemaakt. Niet alleen met de vele doelpunten, maar ook als mens en professional. Met zijn mentaliteit, instelling en werklust kreeg hij zijn teamgenoten mee. Als topscorer van de Eredivisie is dit zijn moment om zijn vleugels uit te slaan. De voetbalwereld gaat de komende jaren nog veel meer horen van Vangelis, daar zijn wij van overtuigd."

Pavlidis tekent voor vijf jaar bij Benfica

Bij Benfica gaat Pavlidis onder voormalig PSV-coach Roger Schmidt spelen. Onder meer voormalig Eredivisie-spelers Orkun Kökcü, Fredrik Aursnes en David Neres maken deel uit van de selectie van de topclub uit Lissabon, die afgelopen seizoen als tweede eindigde in Portugal. Pavlidis heeft een contract voor vijf seizoenen getekend in het Estádio da Luz.

Benfica deelt ook de financiële details van de deal. AZ ontvangt minimaal achttien miljoen euro. Dat bedrag kan door bonussen oplopen tot twintig miljoen. Pavlidis moet bij Benfica de vervanger worden van Arthur Cabral en Casper Tengstedt, die allebei mogen vertrekken. Wel moet hij de concurrentie aangaan met het Braziliaanse talent Marcos Leonardo, die een halfjaar geleden voor een vergelijkbaar bedrag overkwam van Santos.