Van der Vaart over zoon Damían

Van der Vaart: 'Alsof ze belasting moeten betalen als ze lachen, verschrikkelijk'

4 juli om 09:12

Rafael van der Vaart hoopt dat zijn zoon, Damián van der Vaart, slaagt bij Ajax. De voormalig middenvelder erkent dat hij moeite had met de reacties op het nieuws dat zijn zoon werd opgenomen in de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

Van der Vaart junior tekende vorig jaar op zeventienjarige leeftijd bij Ajax. Als 'zoon van' werd het breed uitgemeten in de media. "Dan lees je toch even de reacties en dan denk je: jeetje mina, wat een slechte mensen zijn er", zegt de 109-voudig international van Oranje in de podcast Topsportouders van het Algemeen Dagblad. "Ik vind dat heel moeilijk."

Als vader heeft Van der Vaart een advies voor zijn zoon. "Je bent begonnen omdat je voetbal leuk vindt en dat moet je elke dag uitstralen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan", beseft hij. "Je moet het voelen, maar ook voorgeleefd krijgen. Daar zijn ze bij Ajax niet blij mee. Ze halen bijna de ziel uit al die jongens. Dan zit ik bij Damián te kijken en het lijkt wel of ze belasting moeten betalen als ze lachen. Het is verschrikkelijk."

Van der Vaart benadrukt dat Damián het zelf heeft afgedwongen om bij Ajax te komen. "Ajax had 'm echt niet genomen als hij niet goed genoeg was. Ja, hij mocht daar wel stage lopen, omdat ik zijn vader was, dat hebben ze eerlijk gezegd. Het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten, dus je moet soms even profiteren, maar je moet het wel zelf laten zien." Volgens Van der Vaart laat zijn zoon het ook degelijk zien. "Hij heeft een geweldig rechterbeen, zoals Beckham vroeger had. Dat zie je bijna niet meer in het hedendaagse voetbal."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van De Oranjekantine met niemand minder dan Royston Drenthe!