Oranje treft Turkije: Nederlandse achterhoede gewaarschuwd, memorabele dompers

Oranje treft Turkije: Nederlandse achterhoede gewaarschuwd, memorabele dompers

4 juli om 14:00

Het Nederlands elftal strijdt zaterdagavond samen met Turkije om een plekje in de halve finale van het EK. Wat kunnen bondscoach Ronald Koeman en consorten verwachten van de Turkse opponent? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Turkije
Bondscoach: Vincenzo Montella
Positie in groepsfase: tweede
Beste prestatie ooit op EK: halve finale (2008)
Bijnaam: Ay-Yildizlilar (De Maansterren)

Prestaties in aanloop naar en op dit EK
In een kwalificatiepoule met Kroatië, Wales, Armenië en Letland eindigde Turkije op de eerste plek. Waar de kwalificatiecampagne dus succesvol verliep voor de Turken, presteerde ze in aanloop naar het eindtoernooi wisselvallig. In november boekte de ploeg nog een knappe 2-3 zege op Duitsland en in juni werd er gelijkgespeeld tegen Italië (0-0), maar in dit kalenderjaar kreeg Turkije ook een pak slaag van Oostenrijk (6-1) en waren Hongarije (1-0) en het voor Oranje bekende Polen (2-1) te sterk.

In de eerste wedstrijd op het EK had de formatie van Montella het zwaar met debutant Georgië, dat uiteindelijk wel met 3-1 verslagen werd. Hoewel Portugal in het tweede groepsduel veel te sterk was voor Turkije (0-3), eindigden de landen wel met evenveel punten in Groep F: de Turken wonnen hun laatste groepsduel in extremis met 1-2 van Tsjechië, terwijl de Portugezen verloren van Georgië. Op basis van onderling resultaat eindigde Turkije alsnog als tweede in de poule, waardoor Oranje-beul Oostenrijk in de achtste finale de tegenstander was.

Waar Ay-Yildizlilar drie maanden geleden nog keihard onderuit gingen tegen de ploeg van Ralf Rangnick, kwam Turkije deze keer verrassend als winnaar uit de bus, dankzij twee goals van Merih Demiral en een fantastische redding van keeper Mert Günok in de blessuretijd. Diezelfde Demiral hangt echter wel een schorsing boven het hoofd, waardoor het nog hoogst onzeker is of hij mee kan doen tegen Oranje.

De blikvangers: wonderkinderen en geboren Nederlanders
Captain Hakan Calhanoglu is de vedette van het Turkse elftal, al wordt hem vaak verweten dat hij bij de nationale ploeg niet hetzelfde niveau aantikt als in clubverband. Tegen Oostenrijk was Calhanoglu niet van de partij vanwege een schorsing. Het Nederlands elftal moet echter wel rekeninghouden met de middenvelder, die bekendstaat om zijn geweldige trap, visie én strafschoppen.

Wonderkinderen Arda Güler en Kenan Yildiz zijn ook twee spelers om in de gaten te houden voor Nederland. Eerstgenoemde was tegen Georgië nog goed voor een prachtige goal, terwijl de middenvelder van Real Madrid tegen Oostenrijk als valse spits ook een goede wedstrijd speelde. Yildiz komt nog niet helemaal uit de verf dit EK, maar de aanvaller van Juventus kan met zijn snelheid aan de linkerkant een plaag zijn voor de defensie van Oranje.

De in Nederland geboren Orkun Kökcü en Ferdi Kadioglu zijn ook nog het benoemen waard. De oud-Feyenoorder, wiens kwaliteiten aan de bal bekend zijn in Nederland, is een vaste waarde bij de Turkse ploeg. Het treffen met Oranje zal Kökcü echter moeten missen door een schorsing, wat ook geldt voor middenvelder Ismail Yüksek. Kadioglu is na een sterk seizoen bij Fenerbahçe eveneens van waarde voor de Turken. Geregeld bestrijkt de geboren Arnhemmer de volledige linkerkant bij Turkije.

Speelstijl: systeemswitch, Oranje-defensie gewaarschuwd
In de groepsfase koos bondscoach Montella voor een 4-2-3-1-systeem bij Turkije, maar de kans is goed aanwezig dat het land tegen Oranje aantreedt in een 3-4-3-formatie. Tegen Oostenrijk speelden de Turken vanaf het begin in dat laatste systeem, wat goed uitpakte. In groepsduels switchte Montella ook naar 3-4-3 als dat nodig was. Daar ligt direct ook één van de krachten van Turkije: als de wedstrijd erom vraagt, kan de tegenstander van Nederland snel wisselen van systemen.

Mocht Montella inderdaad kiezen voor dezelfde formatie als tegen Oostenrijk, dan ligt er voor de defensie van het Nederlands elftal een gevaar op de loer. Zoals eerder benoemd speelde Güler in dat duel als valse nummer negen en zwierf hij veel rond over het veld. Met Yildiz en Baris Yilmaz op de flanken, die allebei bijzonder rap zijn en ook gewend zijn om meer richting de as te spelen, beschikt Turkije over twee spelers die in de ruimte kunnen duiken die Güler achterlaat. De defensie van Oranje zal dus regelmatig voor keuzes worden gesteld. Tegen Oostenrijk werd pijnlijk duidelijk dat dit één van de zwakke plekken is van de formatie van Ronakd Koeman.


Op dit beeld is te zien hoe Güler (met nummer 8) zich helemaal uit de spitspositie laat zakken. Buitenspeler Yilmaz (nummer 21) maakt gebruik van de ruimte die ontstaat en duikt met een loopactie het gat in. Fotobron: NOS.

Wat verder opvalt, is dat Turkije vrij direct en met veel energie speelt. De snelheid in de Turkse voorhoede komt daarbij vaak goed van pas. Anderzijds is de achterhoede het achilleshiel van de Turken. Montella is daar nog altijd zoekende naar zijn ideale samenstelling, terwijl de ploeg van de Italiaan in nog geen één EK-duel de nul hield. Tekenend voor de situatie achterin bij Turkije is het bizarre eigen doelpunt Samet Akaydin tegen Portugal. Daar liggen dus kansen voor Nederland.

Eerdere ontmoetingen met Oranje: 6-1 winst, memorabele dompers
Nederland en Turkije stonden in het verleden veertien keer tegenover elkaar. Dat leverde wisselende resultaten op: Oranje wist in totaal zes keer te winnen, vier keer eindigde het duel in een gelijkspel en vier keer trokken de Turken aan het langste eind. Op een eindtoernooi speelden de twee landen nog nooit tegen elkaar. De laatste ontmoeting tussen de twee landen dateert van 7 september 2021, toen Oranje in Amsterdam met maar liefst 6-1 van Turkije won. Memphis Depay maakte toen een hattrick.

In de recente historie heeft Nederland nog meer memorabele wedstrijden tegen Turkije gespeeld, maar dan in negatief opzicht. Zo ging Oranje op 24 maart 2021 met 4-2 onderuit tegen de Turken in Istanbul, wat later het begin van het einde bleek voor bondscoach Frank de Boer. Op 6 september 2015 leed Oranje een pijnlijke 3-0 nederlaag bij de opponent in de kwartfinale van dit EK. Dat bleek later de genadeklap te zijn in de strijd om EK-kwalificatie. Daardoor was het Nederlands elftal afwezig op het Europese eindtoernooi in 2016.


Riedewald, Promes en Cillessen balen na de derde Turkse treffer in 2015

Laatste opstelling: Oostenrijk – Turkije (1-2, dinsdag 2 juli)
Günok; Ayhan, Demiral, Bardakci; Müldür, Yüksek, Kökcü, Kadioglu; Yilmaz, Güler, Yildiz.