Oranje kent finale-route: Engeland verslaat Zwitserland

Engeland zwijnt tegen Zwitserland en treft mogelijk Oranje in halve finale

6 juli om 20:40

Engeland heeft met pijn en moeite de halve finale van het EK bereikt. The Three Lions zijn mogelijk de volgende tegenstander van het Nederlands elftal, nadat Zwitserland na strafschoppen over de knie werd gelegd. Na 120 minuten voetbal stond het nog 1-1.

De Engelsen begonnen het toernooi als één van de favorieten, maar bondscoach Gareth Southgate kreeg zijn ploeg nog niet aan de praat. In Düsseldorf wachtte een serieuze test tegen Zwitserland, dat tot dusver juist een uitstekende indruk maakte. The Three Lions waren aanvankelijk wel iets sterker, maar afgezien van wat speldenprikjes over en weer stelde het allemaal niet veel voor.

Engeland had weliswaar veel de bal, alleen was er wederom weinig beweging en de Zwitserse defensie werd niet in verlegenheid gebracht. Kansen waren daardoor bijzonder schaars. Het leverde pijnlijke statistieken op halverwege: geen van beide teams wist een schot op doel te lossen. Pas zes minuten na rust bracht Breel Embolo daar verandering in. De spits van AS Monaco draaide weg bij Konsa, maar hij raakte de bal niet goed en zijn poging was geen probleem voor Pickford. Niet veel later was Embolo weer dreigend, maar verder was het ook in de tweede helft lange tijd niet om over naar huis te schrijven.

Wel kwamen de Zwitsers iets beter voor de dag en dat overwicht werd een kwartier voor tijd dan toch uitgebuit. Embolo werkte een voorzet binnen. Engeland had tot dat moment geen schot op doel gelost, maar het antwoord volgde razendsnel. Bukayo Saka maakte met een individuele actie het verschil: 1-1. De Engelsen, met invallers Luke Shaw, Cole Palmer en Eberechi Eze, namen het initiatief weer over, maar het duel ontbrandde te laat om een verlenging af te wenden.

Daarin kwam het eerste wapenfeit op naam van Declan Rice, die zijn uithaal knap gepareerd zag worden door Yann Sommer. De Zwitsers plooiden terug, maar de Engelsen leken te twijfelen. Allen Bellingham en Saka leken er nog wel zin in te hebben, maar de krachten vloeiden weg. Een strafschoppenserie lonkte, maar de Zwitsers wisten daar nog bijna een stokje voor te steken. De ingevallen Shaqiri raakte de paal uit een indraaiende hoekschop. Engeland kwam met de schrik vrij.

In de penaltyserie ging het meteen mis voor Akanji en het bleek een heel dure misser. Engeland staat zodoende in de halve finale, waarin woensdag mogelijk een ontmoeting wacht met het Nederlands elftal. Oranje komt zaterdagavond in actie tegen Turkije.