Oranje op rapport tegen Turkije

Oranje op rapport: drie uitblinkers en twee onvoldoendes in zenuwslopend duel

6 juli om 22:55
Laatste update: 7 juli om 01:04

Het ging met hangen en wurgen, maar Oranje heeft voor het eerst sinds 2004 de halve finales van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman was in Berlijn met 2-1 te sterk voor Turkije. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een zenuwslopende avond.

Bart Verbruggen - 7: het hele toernooi is Verbruggen een van de uitblinkers bij het Nederlands elftal. Bij de 0-1 van Turkije zag de 21-jarige doelman er voor het eerst niet goed uit, toen hij onder een voorzet door ging. Later hield hij Oranje een aantal keer in de wedstrijd met goede reddingen. In de blessuretijd maakte hij een cruciale save.

Denzel Dumfries - 5: algemeen bekend is dat Dumfries tot zijn recht komt als hij de hele flank kan bestrijken. Mede door het compacte spel van Turkije kon de vleugelverdediger bijna niet de overlap maken, behalve bij de winnende treffer - en dat is héél veel waard. Dumfries speelde wel een negatieve hoofdrol bij de goal van Turkije. Wat bezielde hem om zomaar een hoekschop weg te geven?

Stefan de Vrij - 8: De Vrij speelde solide, zoals het hele toernooi. Bij vlagen had hij zijn handen vol aan de onvoorspelbare voorhoede van Turkije, vaak loste hij het goed op. Zijn gelijkmaker was bevrijdend voor Oranje.

Virgil van Dijk - 6: ten opzichte van de groepsfase staat er in de knock-outfase een andere Van Dijk in het veld. De aanvoerder nam - zowel aan de bal als zonder bal - initiatief en zette zijn ploeggenoten organisatorisch neer.

Nathan Aké - 6: zelfs de speler die Oranje zo vaak bij de hand neemt, had het in Berlijn uiterst lastig. Het tactisch plan van Turkije werkte en mede daardoor wist Aké aan de bal weinig klaar te spelen om Nederland verder te helpen.

Jerdy Schouten - 7,5: als een van de weinigen wilde Schouten écht de bal hebben. De middenvelder eiste ballen op en sloeg, wanneer dat kon, linies over. Vaak zal hij in zichzelf gedacht hebben: wie wil de bal hebben?

Tijjani Reijnders - 5,5: Reijnders oogde radeloos. Zijn dribbels slaagden niet en naarmate de wedstrijd vorderde verstopte hij zich steeds meer. De box-to-box-middenvelder, zo vaak een smaakmaker in Oranje, gaf niet thuis. 

Xavi Simons - 6: tussen de linies vond Simons geregeld de ruimte. De spelmaker was welwillend, maar tegelijk ook ongelukkig. Van Simons wordt verwacht dat hij de eindpass geeft, maar juist die pass vond de middenvelder niet.

Steven Bergwijn - 5: de grote verrassing in de basis tegen Roemenië gaf bij zijn tweede basisplaats dit EK niet thuis. Koeman wilde hem aan de binnenkant zien, maar daar was het voor Bergwijn te druk om zich te kunnen onderscheiden. In de rust zat zijn wedstrijd erop.

Memphis Depay - 5,5: het was aanvankelijk wéér niet de wedstrijd van Memphis, die desondanks het vertrouwen van Koeman blijft houden. Dat vertrouwen beloonde hij na rust, door in aanloop naar de 1-1 de bal panklaar op het hoofd van De Vrij te leggen.

Cody Gakpo - 6: Turkije had Gakpo goed bestudeerd. Op de dubbele dekking had de topscorer van Oranje dit toernooi geen antwoord. Gakpo stond muurvast en speelde zeer ongelukkig. Maar toch: zijn winnende goal maakt alles goed.

Invallers
Wout Weghorst - 7,5: kwam na rust binnen de lijnen voor Bergwijn en bracht power voorin. Zijn drive werkte aanstekelijk voor zijn ploeggenoten en met hem in de ploeg keerde Oranje de wedstrijd volledig om.
Joey Veerman - x: kwam na 73 minuten binnen de lijnen voor Reijnders en speelde tekort voor een beoordeling.
Micky van de Ven - x: kwam na 73 minuten binnen de lijnen voor Aké en speelde tekort voor een beoordeling.
Jeremie Frimpong - x: kwam na 87 minuten binnen de lijnen voor Simons en speelde tekort voor een beoordeling.
Joshua Zirkzee - x: kwam na 87 minuten binnen de lijnen voor Memphis, maakte zijn debuut in Oranje, maar speelde tekort voor een beoordeling.

Ronald Koeman - 7: Oranje had voor rust geen antwoord op het tactisch strijdplan van Turkije. Koeman besloot na rust, bij een achterstand, in te grijpen. Met opportunistisch spel - Weghorst kwam in de ploeg - werd de Turken het zwijgen opgelegd.