Conclusies na Oranje - Turkije

Zes Oranje-conclusies: Oostenrijk-flashbacks, historische halve finale

6 juli om 23:15
Laatste update: 7 juli om 01:09

Het was bloedstollend, maar het Nederlands elftal heeft de halve finale van het EK 2024 bereikt. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman keerde de wedstrijd tegen Turkije en trok met 2-1 aan het langste eind. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Eerste halve finale in twintig jaar
Vraag niet hoe, maar het is Oranje gelukt: de halve finale van het EK is een feit. En dat is bijzonder, want de laatste keer dat dit lukte was in 2004. Destijds was Portugal in de halve eindstrijd met 2-1 te sterk. Twintig jaar later moet het Nederlands elftal ten koste van Engeland de finale zien te halen.

Oostenrijk-flashbacks
Het was een verschrikkelijk zware bevalling tegen Turkije. De eerste helft had veel weg van de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk (2-3). Waar Oranje tegen Roemenië een duidelijk strijdplan had, was deze tegen de Turken ver te zoeken. Er zat geen lijn in het spel en kansen waren schaars. Pas toen Nederland overging op het noodplan - Wout Weghorst - werden er kansen gecreëerd.

Oranje blijft kwetsbaar in standaardsituaties
Tegen Polen ging het al mis uit een corner, zaterdagavond incasseerde Oranje opnieuw een goal uit een standaardsituatie. Een afgeslagen hoekschop werd opnieuw ingebracht, waarna de Turken raak kopten. Het is de vierde keer dit kalenderjaar dat Nederland een doelpunt tegen krijgt uit een corner. In 1992 gebeurde dit voor het laatst.

Krediet Memphis meer en meer op
Ook in de vijfde wedstrijd van dit EK gaf Memphis niet thuis. Koeman gaf hem het vertrouwen, maar zijn wissel was veelzeggend. Joshua Zirkzee mocht zijn debuut maken en mogelijk is dat een signaal richting de halve finale. Want: is het niet tijd om vanaf het begin met een nieuwe aanvalsleider te spelen?

Aan exitplan Oranje moet geschaafd worden
Ternauwernood hield Oranje zijn hoofd boven water in de slotfase, toen Bart Verbruggen zich moest onderscheiden. De Turken werden in het zadel geholpen door de aanvallende wissels van Koeman, die via de omschakeling de wedstrijd op slot wilde gooien. Dat pakte niet goed uit, waardoor Turkije de kansen nog aaneen kon rijgen.

Next up: The Three Lions
Engeland is het laatste station voor Oranje voor de finale. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate versloeg eerder op de zaterdag Zwitserland na penalty's. Het Nederlands elftal is nog negentig, of 120 (plus strafschoppen), minuten verwijderd van een historische finale. De halve finale vindt woensdag plaats in Dortmund. Daar gaat het vizier op, maar nu eerst: van links naar rechts met Snollebollekes.