Makaay en Mulder discussiëren over Weghorst en Memphis als spits

Makaay breekt lans voor nieuwe Oranje-spits tegen Engeland: 'Bij hem gebeurt er iets'

10 juli om 06:27

Roy Makaay en Youri Mulder vinden dat Ronald Koeman best voor Wout Weghorst in de spits kan kiezen tegen Engeland. Tijdens de cruciale halve finale van Oranje vinden de oud-internationals van het Nederlands elftal, dat Weghorst de juiste kwaliteiten heeft om de Engelsen een loer te draaien.

Makaay ziet echter nog wel kwaliteiten in allebei de opties voor de spitspositie. "Memphis is een jongen die de halve finale zomaar kan beslissen. Hij ligt volgens mij ook niet wakker van kritiek. Weghorst is ook een beetje zo'n type als Niclas Füllkrug van Duitsland. Als hij speelt, gebeurt er iets. Koeman moet zich vooral niet laten leiden door meningen van supporters en journalisten. Maar hem kennende interesseert dat hem ook helemaal niet."

Mulder is in het Algemeen Dagblad een stuk stelliger dan Makaay. "In de punt? Wout Weghorst. Het is opportunistisch wat hij doet, maar er gebeurt wel altijd iets. Bovendien denk ik dat je tegen Engeland vaak de vroege voorzet zal moeten geven en dan heb je aan Weghorst gewoon een goede spits." Tot nog toe was Weghorst vooral beslissend als invaller bij Oranje.

De oud-international vindt Memphis dan ook geen goede optie voor de spitspositie tegen de Engelsen. "Memphis wint die luchtduels zeker niet. Die mist die power momenteel. Als spits loopt hij ook vaak een beetje in de weg. Dan trekt hij naar links, waar Gakpo juist gebaat is bij ruimte om de één-tegen-één te kunnen opzoeken."