Nijhuis over strafschop

Nijhuis, Van der Gijp én Derksen eensgezind: 'Belachelijke ingreep van de VAR'

11 juli om 00:16

Bas Nijhuis, René van der Gijp en Johan Derksen zijn eensgezind: de strafschop die Nederland tegen kreeg tegen Engeland was een belachelijke beslissing. Dat laat het trio weten bij Vandaag Inside Oranje.

Scheidsrechter Felix Zwayer legde de bal op de stip na een vermeende overtreding van Denzel Dumfries op Harry Kane. "Dit is een late tackle", steekt arbiter Nijhuis van wal. "Die wordt pas belangrijk als het onbesuisd of buitensporig is. Dat vond ik hier niet. Dumfries gaat er hier niet buitensporig in. Hij wil gewoon een bal blokken en duwt zijn been naar voren. Kane schiet zijn voet tegen Dumfries aan. Ik vond het echt een belachelijke ingreep van de VAR. Die moesten zich er absoluut niet mee bemoeien."

Derksen hoort de uitleg van Nijhuis aan en velt zijn oordeel over de situatie. "Van dat soort overtredingen kon je er honderd maken voor dat de VAR er was", klinkt het. "Het is gewoon een duel om de bal. Niet met gestrekt been. Er zit dan zo'n VAR. Die voelt zich moreel verplicht om op kleine dingetjes te letten. Dan gaat zo’n man (Zwayer, red.) kijken en wil hij zijn collega’s niet voor lul zetten. Dat speelt allemaal mee. Het is niet zwaar genoeg voor een strafschop. Als hij hem niet gegeven had, was iedereen tevreden geweest."

Ook Van der Gijp begrijpt niets van de beslissing van Zwayer. "Als het al een overtreding was van Dumfries, dan had het niets met de situatie te maken. Die was al geweest. Die veranderde niet. Het was een belachelijke strafschop."