Schouten zit stuk na mislopen van EK-finale

Schouten vindt complimenten niks waard: 'Heel hard, ik droomde al van EK-finale'

11 juli om 07:31
Laatste update: 11 juli om 07:33

De uitschakeling van Oranje slaat bij Jerdy Schouten in als een bom. De middenvelder droomde naar eigen zeggen al van het spelen van een EK-finale, een droom die Engeland-spits Ollie Watkins op wel heel pijnlijke wijze aan duigen schoot. 

"Stil, iedereen baalt enorm", vat Schouten voor de camera van de NOS de sfeer in de kleedkamer van Oranje samen. "Helemaal de manier waarop. Dit is heel hard", vervolgt de PSV'er. 

Schouten betrad het veld in Dortmund met maar één gedachte. "Je hebt in je hoofd dat je de finale kan halen. Het zit in je hoofd dat je Europees kampioen kan worden, wat niet makkelijk is, maar het zit wel in je hoofd. Ik had ook wel het gevoel in het veld dat als wij de verlenging zouden halen, wij meer kans maakten dan zijn. Dus dit is wel heel zuur."

Waar Oranje in de tweede helft de beter was, waren het de Engelsen die in de eerste helft de dienst uitmaakten. "We kwamen gewoon heel vaak met een man minder op het middenveld te spelen", analyseert Schouten. "Wij kwamen ook heel laag op het veld, omdat wij hun aanvallende middenvelders moesten dekken. Daardoor kwamen ze heel makkelijk vanuit het middenveld onze helft ingedribbeld. Daar hadden we het moeilijk mee. Het stond niet goed. Uiteindelijk is dat omgedraaid."

Pluim nog niks waard

Schouten wordt vervolgens door NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg getrakteerd op een compliment. De middenvelder, die dit EK veel lovende kritieken kreeg, koopt daar nu nog niks voor. "Dat is wel echt te vroeg. Je baalt nu gewoon enorm. Je was zó dichtbij. Ik was al aan het dromen van een EK-finale spelen. Misschien dat ik er achteraf zo naar kijk, maar nu baal ik enorm."