Cijfers van De Boer na Nederland - Engeland

Cijfers van De Boer: 'Een 4,5 voor zijn hele EK, gewoon te weinig gebracht'

11 juli om 10:00
Laatste update: 11 juli om 10:59

Het EK zit er voor Oranje op. Ollie Watkins schoot de droom in de slotminuten aan diggelen. Als analist en rapporteur van VoetbalPrimeur tijdens dit toernooi deelt 67-voudig international Ronald de Boer cijfers uit aan de Oranje-spelers en bondscoach Ronald Koeman. Nederland - Engeland levert een matige cijferlijst op, met een paar onvoldoendes, een paar studententienen en enkele 'uitschieters'. 

De Boer geeft cijfers aan de basisspelers, Koeman en de invallers die minimaal dertig minuten hebben gespeeld. Joshua Zirkzee en Brian Brobbey die na het uur invielen, worden daarom niet meegenomen in de beoordeling.

'Hij heeft een geweldig toernooi gekeept'

Bart Verbruggen: 6,5

"Je kan hem niks kwalijk nemen. Bij die 1-2 was het De Vrij die had moeten stappen, of zijn benen dicht had moeten houden. Maar Verbruggen heeft al met al gewoon een geweldig toernooi gekeept."

'Een belachelijke beslissing'

Denzel Dumfries: 5,5

"Die veroorzaakte penalty: echt belachelijk. Hij doet niks geks, niet eens zijn noppen naar voren. Het is echt een belachelijke beslissing van de scheidsrechter, of van de VAR eigenlijk. Maar in balbezit vond ik hem matig. Daarin heeft hij weinig gedaan, zoals we graag van hem zien, dat opstomen."

'Heel degelijk'

Stefan de Vrij: 6,5

"Hij speelde prima en durfde wél door te dekken, ook naar het middenveld. Het enige foutje, natuurlijk wel kostbaar, is de goal. Daar moet hij gewoon stappen, want als hij dat doet staat Watkins twee meter buitenspel. Daarna moet hij zijn benen dichthouden. Maar dat is zijn enige foutje, voor de rest vond ik hem heel degelijk."

'Hij zet het wéér niet neer'

Virgil van Dijk: 5

"De tweede helft was stukken beter, maar hij zet het wéér niet neer, hij durft wéér niet door te dekken. Nederland was helemaal de weg kwijt in de eerste helft, en hij kan dat opnieuw niet rechtzetten. Ook tegen Oostenrijk nam hij niet het initiatief om doorkomende middenvelders op te pakken. Dat valt me gewoon tegen. Tuurlijk, in de lucht is het prima, maar hij moet het team bij de hand nemen."

'Werd in benarde situaties gebracht'

Nathan Aké: 6

"Degelijk, heeft niet veel fout gedaan. Hij had veel moeite met Bukayo Saka, maar op het begin kwam iedereen te laat. In mijn ogen werd Aké regelmatig in benarde posities gebracht door zijn medespelers."

'Echt de revelatie van dit toernooi'

Jerdy Schouten: 7

"Elke bal die hij gaf in de eerste helft was voorwaarts en had een idee. Ik vond hem de beste man. De tweede helft heb ik hem iets minder gezien, ondanks het feit dat Nederland veel beter was. Ik vond hem weer degelijk, hij is echt de revelatie van dit toernooi. Samen met Verbruggen."

'Kwam te vaak naast Van Dijk te spelen'

Tijjani Reijnders: 6,5

"Hij heeft het in mijn ogen prima gedaan. Reijnders werd af en toe in de problemen gebracht, omdat de achterhoede hem niet coachte bij doorkomende middenvelders. Daardoor kwam hij vaak naast Van Dijk te spelen. Soms moet je wel eens mee, maar het was te veel. Al met al vond ik hem een degelijke partij spelen."

'Hij heeft een hele mooie toekomst'

Xavi Simons: 6,5

"Een geweldige goal, ook die duelkracht tegen Declan Rice... Hij werkte hard, maar in de tweede helft hebben we ook hem eigenlijk te weinig gezien. Maar Simons heeft een hele mooie toekomst en ik denk dat we nog heel veel van hem gaan zien in het Nederlands elftal."

'Hebben bijna niks van hem gezien'

Donyell Malen: 5

"Hij kwam bijna niet in het spel voor. We hebben één gevaarlijke dieptebal gezien in de eerste twintig seconden. Toen dacht je: de trend is gezet met loopjes achter de laatste linie. Daarna hebben we bijna niks meer gezien."

'Een 4,5 voor het hele toernooi'

Memphis Depay: 4,5

"In het halfuur dat hij speelde hebben we hem ook niet gezien. Hij heeft eigenlijk helemaal niks gedaan. Die 4,5 is ook gewoon voor het hele toernooi, Memphis heeft simpelweg te weinig gebracht."

'Het was niet zijn wedstrijd'

Cody Gakpo: 5

"Hij had in de tweede helft één run, maar het was niet zijn wedstrijd in Dortmund. Misschien dat hij ook te weinig ondersteuning kreeg. Er waren momenten dat hij de pass beter kon geven, waardoor Nederland een kans had kunnen creëren."

'Met hem kregen we wél grip'

Joey Veerman: 6,5

"Ik dacht dat Koeman misschien Jeremie Frimpong zou brengen, maar het werd Veerman en uiteindelijk kregen we met hem wel grip op Engeland. Hij deed het niet eens zo slecht en was bijna betrokken bij een goal van Van Dijk. Ja, Veerman speelde redelijk goed."

'Ik had Weghorst in de laatste minuten gebracht'

Wout Weghorst: 6,5

"Ook Weghorst deed het niet slecht. Soms verloor hij de bal op het middenveld, maar dat is ook niet zijn ding. Toch zorgde hij ervoor dat Nederland wat grip kreeg. Wel had ik liever Zirkzee gezien, en Weghorst in de laatste tien minuten gebracht."

'In de eerste helft heb je gewoon gezwijnd'

Ronald Koeman: 6

"Hij zet het toch weer een beetje recht in de tweede helft. In de eerste helft heeft Koeman gezwijnd, en heeft Nederland geluk dat het 'maar' 1-1 stond. Het was dit EK wel een terugkerend thema dat hij de boel moest herstellen na een slecht begin."