Nijhuis voorstander van nieuwe regel op het EK

Nijhuis voorstander van nieuwe regel: 'Ik vind het wel een verademing'

11 juli om 12:23
Laatste update: 11 juli om 15:16

Scheidsrechter Bas Nijhuis is voorstander van de regel dat alleen de aanvoerder mag praten met de leidsman. Indien een andere speler komt protesteren bij de scheidsrechter, volgt er meteen een gele kaart.

"Niet zoveel mekkeren, heerlijk toch", aldus Nijhuis in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het is blijkbaar in de voetbalcultuur normaal geworden dat iedereen maar zeurt tegen de scheidsrechter. Maar dat is natuurlijk helemaal niet normaal. In sporten als rugby is het juist abnormaal. Ik vind het wel een verademing hoor, deze regel."

Nijhuis vindt dat emoties bij de sport horen, maar dat scheidsrechters met te veel protesten te maken krijgen tijdens een wedstrijd. "Ik ben zelf ook van een praatje en een geintje met de spelers. Het moet geen computerspel worden", vertelt de leidsman. "Maar massaal op een scheidsrechter afstormen? Wegwezen."

Ten slotte laat Nijhuis weten dat de KNVB nadrukkelijk deze maatregel overweegt na het succes op het EK. Binnenkort wordt besloten of de regel ook in de Eredivisie wordt toegepast. "Wat mij betreft direct invoeren. Op elk toernooi zie je dat er altijd een thema is waar extra op gelet wordt. Daarna kan dat nog weleens verwateren", zegt Nijhuis. "Maar dit moet de standaard worden. Het kijkt toch ook veel leuker zonder dat geouwehoer?"