Holla zet streep door de rekening van Ajax

Holla zet streep door de rekening van Ajax

25-01-2009 17:23

Fabian Bijman
GRONINGEN

Ajax-trainer Marco van Basten startte zondagmiddag in Groningen verrassend met Robbert Schilder in zijn basiself. De linkspoot werd op de linksbackpositie geposteerd. Door de afwezigheid van Eyong Enoh en Rasmus Lindgren vormde Jan Vertonghen, samen met Gabri, het defensieve middenveld van de Amsterdammers in Euroborg.

Voor Ron Jans was er positief nieuws vanuit de ziekenboeg. De griepgolf die de selectie van FC Groningen afgelopen week in zijn greep had, speelde zondag alleen Petter Andersson nog parten. Hij zat tegen Ajax op de bank. Verdediger Fredrik Stenman, die ook een grieperig weekje achter de rug had, kon wel gewoon starten.

In een vrij makke openingsfase van de eerste helft was het de thuisploeg die het meest van zich deed spreken. De noorderlingen kregen in de persoon van spits Marcus Berg twee goede mogelijkheden op een treffer, terwijl ook Evgeniy Levchenko ? op aangeven van diezelfde Berg ? vrijstaand voor doelman Maarten Stekelenburg aan scoren mocht denken. Hij kwam slechts centimeters te kort.

Het was namens FC Groningen Gibril Sankoh die in negatieve zin van zich deed spreken. De robuuste verdediger leed eenvoudig balverlies op een zeer gevaarlijke positie en mocht doelman Luciano dankbaar zijn dat zijn fout niet direct een tegentreffer opleverde. Suárez, weggestuurd door Emanuelson, had oog in oog met de Braziliaanse goalie de hoek voor het uitzoeken, maar raakte de borst van de Groningse doelman.

De eerste grote mogelijkheid van Ajax deed de wedstrijd, die sinds de overgang van Bruno Silva en Luis Suárez naar Amsterdam in Groningen door de fans met dieprood omcirkeld wordt op de wedstrijdkalender, kort voor het verstrijken van het eerste halfuur ontbranden. Van de noordelijke aversie jegens de Amsterdammers was in Euroborg overigens weinig te merken, alleen de Uruguayaan Suárez moest elk balcontact bekopen met een fluitconcert.

Het was de thuisploeg die een kleine vijf minuten voor rust het duel met een treffer van Danny Holla openbrak. Een langlopende aanval van de FC kwam via verschillende schijven, waarvaan Koen van de Laak de laatste was, voor de voeten de middenvelder. Een kolfje naar de hand voor Holla, die beschikt over een fijne traptechniek. Met een geplaatste schuiver liet hij Stekelenburg kansloos: 1-0.

Wat Ajax in de tweede helft ook probeerde, Groningen had de zaakjes achterin goed op orde. De Amsterdamse aanvallers liepen zich meermaals stuk op de groenwitte muur. Eén keer kreeg Ajax in de persoon van Thomas Vermaelen een droomkans op de gelijkmaker. Een corner van de Amsterdammers belandde na een rommelige situatie voor de voeten van de Belg, die met een hard schot de onderkant van de deklat raakte.

Groningen op zijn beurt beperkte zich met name tot het zoeken van korte combinaties. Verscheidene keren vond de thuisploeg via een snelle uitbraak al voetballend de weg naar het Ajax-doel. Een goede eindpass ontbrak echter. Net als de bezoekers leek ook Groningen bijna te profiteren van een rommelige situatie na een corner. Waar Vermaelen de lat raakte, schoot Goran Lovre van dichtbij hoog over.

Waar de supporters van Ajax hoopten op een alles-of-niets-offensief van hun ploeg, lieten de elf van Van Basten het afweten in het hoge noorden. Groningen bleef dan ook zonder serieus in de problemen te komen overeind. Daarbij kreeg het hulp van Jan Vertonghen. De Belg moest zijn frustraties bekopen met een tweede gele kaart. Dit tot woede van Van Basten, die het veld instormde. De actie van de coach werd door arbiter Wegereef niet getolereerd, waardoor ook de trainer mocht vertrekken.

Zo behaalde FC Groningen, na het teleurstellende gelijkspel van afgelopen week tegen Sparta Rotterdam, in eigen huis een overwinning van formaat. Waren het de afgelopen twee seizoenen nog de Amsterdammers die als winnaar van het veld stapten in Euroborg, ditmaal ging de felbegeerde zege naar de Trots van het Noorden. Voor Ajax, dat zich afgelopen week nog langs NEC vocht, betekent de nederlaag dat de achterstand met koploper AZ inmiddels is opgelopen tot zes punten.