Djokovic: via Sparta en Trnava naar de Serie A

Djokovic: via Sparta en Trnava naar de Serie A

07-11-2011 11:37

Even voorstellen. Damjan Djokovi? (21), geboren in Kroatië, groot geworden op de voetbalvelden van ADO Den Haag, Excelsior en Sparta Rotterdam. Een enkelbreuk betekende, in het seizoen na het landskampioenschap met de A-junioren van Sparta, het einde van zijn verblijf in Rotterdam. Djokovi? probeerde het nog even bij RBC Roosendaal, maar besloot op zoek te gaan naar een nieuwe werkomgeving.

Het Slowaakse Spartak Trnava bood uitkomst, maar zijn verblijf bij die club was van korte duur. De club wilde niet voldoen aan de opleidingskosten die het moest neertellen aan de voormalige Nederlandse clubs van Djokovi?. Na enkele maanden zijn conditie op peil gehouden te hebben, bleek maar weer eens hoe klein de voetbalwereld kan zijn. Via zijn fysiotherapeut Robin Massier kwam hij in contact met AC Monza.

Seedorf nodigt Djokovi? uit voor stage
Bij de Italiaanse club uit de Serie C heeft onder meer AC Milan-speler Clarence Seedorf het voor het zeggen. Met de ervaren en bewierookte middenvelder werd afgesproken dat Djokovi? in januari van dit jaar een stage af zou leggen. Met goed gevolg, want de middenvelder maakte indruk. Het leverde hem een contract op. Een buitenkans, die Djokovi? met beide handen aangreep.

"Mede dankzij Clarence Seedorf, maar ook zeker door de aanwezigheid van doelman Sander Westerveld voelde ik me al snel thuis bij Monza", zegt Djokovi? in gesprek met VoetbalPrimeur. "Ik heb er een uitstekend halfjaar gehad. Na het seizoen wilden verschillende clubs uit de Serie B me hebben, maar ook vanuit de Serie A was er interesse. Sampdoria, Reggina, Chievo Verona, Novara, allen informeerden ze."

'Grote clubs haakten deze zomer af'
"Het probleem was dat Monza zelf mijn vraagprijs kon bepalen, door de hoge transfersom haakten de clubs met belangstelling af. Via de contacten en het netwerk van mijn huidige zaakwaarnemer, Milos Malenovic, in Italië ben ik op de laatste dag van de transfermarkt getransfereerd naar Cesena", vertelt Djokovi? over zijn overstap naar de Serie A.

"Een grote stap, dat zeker. Vooral omdat in Italië het voetbal op tactisch gebied van heel hoog niveau is. Ik heb me vrij snel weten aan te passen, zit nu wekelijks bij de wedstrijdselectie en heb afgelopen maand tegen Siena m'n debuut gemaakt. Helaas is de trainer nu ontslagen (Marco Giampaolo is inmiddels vervangen door Daniele Arrigoni, red.), maar met de komst van een nieuwe trainer zijn er altijd kansen."

Balletje breed op Mutu
De linksbenige Djokovi?, die zichzelf omschrijft als een dynamische middenvelder met een scherp oog voor het doel, heeft bij Cesena niet de minste concurrenten voor zich. "Voor me heb ik onder meer Antonio Candreva en Marco Parolo, twee Italiaans internationals, en natuurlijk de Roemeen Adrian Mutu. Ik probeer op trainingen zo veel mogelijk te leren, werk keihard en wacht op mijn kans."