FA Cup-loting levert historisch 'droomduel' op
"Het grootste bekertoernooi schrijft historie in de tweede ronde"

FA Cup-loting levert historisch 'droomduel' op

14-11-2012 10:49

Een stukje geschiedenis. Het roemruchte Wimbledon, dat onder meer één keer de FA Cup wist te winnen, werd aan het begin van deze eeuw van een metamorfose voorzien. De clubeigenaren besloten de club uit Zuid-Londen te verhuizen naar het zestig kilometer noordelijker gelegen Milton Keynes, een voorstad van de Engelse hoofdstad.

MK Dons nam de licentie van Wimbledon over en 'debuteerde' in 2004 in het Engelse voetbal. De club behield de bijnaam 'The Dons' en nam alle prijzen en memorabilia mee. Woeste Wimbledon-supporters namen het heft in eigen handen en richtten al voordat de verhuizing definitief was AFC Wimbledon op. Het supportersinitiatief bleek een groot succes.

Supporters vs commercie
AFC Wimbledon reeg de kampioenschappen en prijzen aaneen en keerde in 2011 terug in de Football League. De club uit League Two krijgt nu de kans om het 'commerciële gedrocht' MK Dons een loer te draaien in de FA Cup. Verschillende supportersverenigingen verspreid door heel Engeland hebben reeds hun (morele) steun uitgesproken aan 'The Wombles'.

Of het duel ook daadwerkelijk plaats zal vinden, is overigens nog maar de vraag. Hoewel MK Dons in 2007 besloot om alle banden met het 'oude' Wimbledon te verbreken, de club schonk alle gewonnen prijzen en andere relikwieën aan AFC Wimbledon, erkent de clubleiding van de League Two-club MK Dons niet als voetbalclub. Zestig kilometer verderop ging dinsdag de vlag uit.

"Het móest gebeuren, ooit"
"Ik denk dat het ooit móest gebeuren. Er was geen ontkomen aan. We nemen samen deel aan drie bekertoernooien", zegt MK Dons-trainer Karl Robinson over de naderende FA Cup-ontmoeting. "Het is nu zover en ik kijk er naar uit." Robinson weet dat de emoties hoog op zullen lopen. "Mensen zullen boosheid hebben en met weemoed terugkijken, maar de nieuwe generatie zal opgewonden zijn."

"Het is iets waar de voetbalwereld lang op gewacht heeft. Sommige mensen zijn het er niet mee eens, dat respecteer ik", aldus Robinson, die bekend is met berichten dat een deel van de fans van Wimbledon te kennen heeft gegeven het duel te boycotten als protest tegen het bestaansrecht dat MK Dons kreeg. "Ik heb daar ongelooflijk veel respect voor, maar het belooft een speciale dag te worden."

"De FA Cup schrijft opnieuw historie"
"Iemand vertelde me dat het de grootste wedstrijd ooit uit de historie van de tweede ronde in de FA Cup is. Als dat het geval is, kan ik niet wachten tot het zover is", aldus Robinson, die na de uitkomst van de loting door de huiskamer danste. "Mensen voelde zich daardoor aangesproken, maar dat was niet mijn bedoeling."

"Het was puur het feit dat ik zo opgewonden was met de loting. Als je een mooie loting in de FA Cup hebt, word je daar blij van. Nu gaat het erom hoe we onszelf voorbereiden op de wedstrijd. Het mooiste bekertoernooi ter wereld produceert een historisch moment in de tweede ronde. Ik kan niet wachten."