Mulenga verdedigt titel; recordkampioen ontbreekt
Winnaar Afrika Cup mag zich opmaken voor Brazilië

Mulenga verdedigt titel; recordkampioen ontbreekt

14-01-2013 10:01

Egypte heeft zich dit keer niet gekwalificeerd voor de Afrika Cup. Toch gaat het Noord-Afrikaanse land voorlopig nog wel even als recordkampioen door het leven. De voornaamste concurrenten Ghana en Kameroen wonnen het toernooi vier keer. Ghana, dat in 1963, 1965, 1978 en 1982 de beste was, is de komende weken opnieuw van de partij in Zuid-Afrika. Kameroen, de winnaar in 1984, 1988, 2000 en 2002, heeft zich net als Egypte niet gekwalificeerd.

Jacob Mulenga verdedigt met Zambia de titel op de Afrika Cup. De spits van FC Utrecht zag zijn landgenoten vorig seizoen in Nederland voor de televisie winnen. Hij was vanwege een zware knieblessure niet inzetbaar. FC Utrecht is niet de enige Nederlandse profclub die een voetballer naar de Afrika Cup zag vertrekken.

Vitesse mist Bony, Ajax is Serero kwijt
Vitesse moet het even stellen zonder topschutter Wilfried Bony. Trainer Frank de Boer van Ajax mist voorlopig zijn Zuid-Afrikaanse middenvelder Thulani Serero. De Nigeriaan Kenneth Omeruo ontbreekt een paar weken bij ADO Den Haag.

Kaapverdië debuteert met drie bekende gezichten op de Afrika Cup. Guy Ramos (RKC Waalwijk), Toni Varela (Sparta Rotterdam) en Josimar Lima (FC Dordrecht) maken deel uit van de selectie van de ploeg die zich verrassend ten koste van Kameroen kwalificeerde.

Winst betekent plaatsing voor Confederations Cup
Voor de winnaar van het toernooi om de Afrika Cup ligt een zomerse beloning in het verschiet. De kampioen van Afrika mag in juni meedoen aan het toernooi om de Confederations Cup in Brazilië, dat dient als opwarmertje voor het WK van 2014. De Afrikaanse kampioen is ingedeeld in groep B, samen met Europees kampioen Spanje, Zuid-Amerikaans kampioen Uruguay en Tahiti, de kampioen van Oceanië.

Overigens zou de Afrika Cup van 2013 eigenlijk in Libië worden gehouden. Vanwege de burgeroorlog in dat land besloot de Afrikaanse voetbalbond het toernooi echter toe te wijzen aan Zuid-Afrika, dat in 2010 het WK organiseerde. De wedstrijden worden gespeeld in de WK-stadions van Johannesburg, Durban, Port Elizabeth, Nelspruit en Rustenburg.

(ANP)