Oranje-internationals strijken bij WK-winst 270.000 euro per speler op
Flinke premie voor selectie van Louis van Gaal

Oranje-internationals strijken bij WK-winst 270.000 euro per speler op

27-05-2014 07:19
2

De spelers van het Nederlands elftal, waaronder een behoorlijk aantal jonge Eredivisie-spelers, kunnen in één klap hun spaarpotje vullen als zij komende zomer wereldkampioen worden. De KNVB heeft hen een premie in het vooruitzicht gesteld van 270.000 euro. 

Dat bedrag is vergelijkbaar met de premie die vier jaar geleden is vastgesteld en net als toen zijn groepswedstrijden weer goed voor 30.000 euro per zege. Volgens directeur Bert van Oostveen zijn dergelijke bedragen vergelijkbaar met die van andere landen. "Wij hebben prima contacten met andere bonden, zoals ook spelers onderling bij hun clubs contact hebben over geldzaken", zegt hij in De Telegraaf. "De verschillen zijn niet zo groot. En het klopt dat het in de basis allemaal niet zo veel scheelt met het WK van 2010."

De KNVB heeft doorgaans weinig moeite om met de selectie tot een akkoord te komen. "Iedere speler vindt het een eer om naar Brazilië te gaan. De sportieve prestatie staat voorop, zo laten ze blijken. De gesprekken over geld, die ik heb gevoerd, hebben nooit langer dan tien minuten geduurd en daarvan ging het zeven minuten over andere zaken. Voor onze spelers is geld niet de motivatie, maar de eer."

Aan het WK in Zuid-Afrika hield de KNVB drie miljoen euro over, maar volgens Van Oostveen is dat uitzonderlijk en te danken aan het feit dat Oranje de finale haalde én verloor. De directeur stelt dat Nederland nu weer de eindstrijd moet halen om een aardig bedrag te verdienen. "De FIFA keert weliswaar een groot bedrag uit aan elke WK-deelnemer, maar de kosten zijn ook gigantisch. Het hotel waarin Oranje verblijft, kost drie keer zoveel als drie jaar terug. De prijzen gaan gigantisch over de kop in Brazilië."