In het kort: Oldenzaal loopt uit voor finalefavoriet, moeizame zege Japan

In het kort: Oldenzaal loopt uit voor finalefavoriet, moeizame zege Japan

27-05-2014 17:59

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Kuipers start met WK-voorbereiding
Op de plek waar het voor hem allemaal begon, bij amateurclub KVV Quick'20 in Oldenzaal, heeft scheidsrechter Björn Kuipers dinsdag de voorbereiding op het WK hervat. Samen met zijn vaste assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel werkte Kuipers zich onder opvallend grote belangstelling van publiek en pers in het zweet op het complex van de hoofdklasser. De 41-jarige arbiter uit Oldenzaal, die zaterdag de finale van de Champions League leidde, vertrekt zondag naar Rio de Janeiro.

In de Braziliaanse stad gaan alle WK-arbiters en hun assistenten de laatste voorbereidingen treffen voor het mondiale voetbaltoernooi. Kuipers geldt als een belangrijke kandidaat om ver te komen op het WK, maar is daarbij wel afhankelijk van hoe lang het Nederlands elftal meedoet. "Als één van ons in de finale staat, zou dat fantastisch zijn", zei de Nederlandse toparbiter.

Verhuizing Ajax-home
Het supportershome van Ajax wordt zo goed als zeker verplaatst van de noordkant naar de zuidkant van het stadion. Een ondernemer wilde dat voor de rechtbank voorkomen omdat hij bang is dat zijn panden minder waar worden, maar de rechter heeft een vergunning afgegeven voor de verplaatsing naar het zogenoemde transferium onder het stadion, bericht AT5.

Japan heeft moeite met kleinduimpje
Japan heeft een oefenduel voor het WK voetbal met moeite gewonnen. In eigen land werd Cyprus met 1-0 verslagen door een treffer van Atsuto Uchida, teamgenoot van Klaas-Jan Huntelaar bij Schalke 04. Het duel met Cyprus was de laatste oefenpartij van Japan in eigen land. De Aziaten oefenen nog twee keer in Florida, tegen Costa Rica (2 juni) en Zambia (6 juni). Japan speelt op het WK in groep C tegen Colombia, Griekenland en Ivoorkust.

Amieux koopt contract af in Waalwijk
Rémy Amieux verlaat RKC Waalwijk. De Franse verdediger gaat na de degradatie van RKC uit de Eredivisie op zoek naar een nieuwe uitdaging. In onderling overleg met de club uit Waalwijk heeft Amieux zijn contract, dat nog een seizoen door liep, afgekocht. Amieux speelde maar één seizoen in het shirt van RKC. Daarvoor kwam hij in Nederland uit voor NEC en FC Eindhoven.

NAC trekt nieuwe doelman aan
NAC Breda heeft doelman Andries Noppert voor de komende twee jaar vastgelegd. De twintigjarige keeper komt over van sc Heerenveen, waar hij verschillende jeugdteams doorliep. Noppert speelde nog niet voor het eerste elftal van de Friezen. Noppert komt samen met keeperstrainer Albert van der Sleen over van Heerenveen. De doelman en de trainer werkten afgelopen seizoen al samen bij de Friese eredivisionist.

Deco geen dopingzondaar
De Portugese voetballer Deco is vrijgesproken van dopinggebruik. Dat heeft het internationaal sporttribunaal CAS dinsdag laten weten. De 36-jarige speler testte vorig jaar maart positief bij een controle na de wedstrijd van zijn Braziliaanse club Fluminense tegen Boavista. In zijn urine werden sporen gevonden van furosemide, een vochtafdrijvend middel dat wordt gebruikt om dopingproducten te maskeren.

Deco kreeg eerst een voorlopige schorsing van één maand. Het Braziliaanse sporttribunaal legde hem later een straf van één jaar op. De oud-speler van onder meer FC Barcelona, Chelsea en Porto beëindigde zijn loopbaan maar besloot toch naar het CAS te stappen om zijn naam te zuiveren. Dat is gelukt, want volgens het tribunaal werden bij nieuwe testen in maart geen verboden middelen in zijn urine gevonden.

Bayern verlengt met 35-jarige spits
Claudio Pizarro blijft nog een jaar voetballen bij Bayern München. De 35-jarige Peruviaanse aanvaller verlengde zijn aflopende contract bij de Duitse landskampioen met een jaar tot medio 2015. Dat maakte Bayern dinsdag via Twitter bekend. Pizarro is bezig aan zijn tweede periode bij Bayern. Tussen 2001 en 2007 speelde hij voor het eerst voor de 'Rekordmeister'. Daarna maakte hij de overstap naar Chelsea, om een jaar later weer terug te keren in de Bundesliga bij Werder Bremen. Sinds 2012 speelt de spits opnieuw voor de club waar ook Arjen Robben onder contract staat.

Rotte vis en oud vlees in hotel Italianen
De Italiaanse en Engelse voetballers die meedoen aan het komende WK in Brazilië doen er goed aan om tijdens hun verblijf hun eten goed te controleren op de houdbaarheidsdatum. Uit controles van de Braziliaanse Voedsel- en Warenautoriteit is gebleken dat er veel voedsel over datum was in de hotels waar zij verblijven. In het Portobello Hotel, waar Italië verblijft, werd zo'n 25 kilo aan vis en boter aangetroffen dat over datum was.

Nog eens bijna 25 kilo aan vlees, sauzen, kaas en suiker waren niet voorzien van de vereiste houdbaarheidsdatum. Bij het hotel van de Engelsen moest ruim 2,5 kilo aan zalm, parmaham en boter weggegooid worden. Er werden in totaal dertien ondernemingen gecontroleerd, waarvan er acht hun zaken niet op orde hadden. Hotel Caesar Park, waar Nederland verblijft, werd ook gecontroleerd. Daar was alles in orde.

Geen WK voor Utrecht-Aussie Sarota
Adam Sarota komt niet in actie tegen Nederland op het WK voetbal dat over ruim twee weken begint in Brazilië. De Australische speler van FC Utrecht is een van de drie afvallers die bondscoach Ange Postecoglou dinsdag bekendmaakte. De andere twee Australiërs die niet naar het WK mogen zijn Curtis Good en Josh Brillante.

De selectie van Australië bestaat door het weggevallen drietal nog uit 27 spelers. Postecoglou moet nog vier voetballers af laten vallen. Jason Davidson (Heracles Almelo) en Tommy Oar (FC Utrecht) mogen nog wel hopen op een plek in het definitieve WK-keurkorps. Nederland en Australië treffen elkaar op 18 juni in Porto Alegre voor het tweede duel in de groepsfase.