'Word je daar in een jaar als huurling veel beter dan bij Ajax, Feyenoord of PSV?'
Brands: "De Eredivisie heeft, ondanks zijn beperkingen, al lang bewezen als een uitstekende leerschool"

'Word je daar in een jaar als huurling veel beter dan bij Ajax, Feyenoord of PSV?'

22-08-2014 11:32
4

Qua financiële armslag moet de Eredivisie het al jaren afleggen tegen de grote Europese competities, maar nu dreigt de Nederlandse voetballiga ook zijn rol als kweekvijver kwijt te spelen. Steeds minder talenten worden door Engelse topclubs in de Nederlandse competitie gestald.

Waar clubs als Manchester City, Chelsea en Arsenal in het verleden met regelmaat talenten lieten rijpen in Nederland, kiezen de Engelsen er steeds vaker voor om ruwe diamanten zich op huurbasis te laten ontwikkelen in landen als Duitsland, Spanje en Italië. Voor veel Eredivisie-clubs, met uitzondering van Vitesse dat er warme banden op nahoudt met Chelsea, wordt het moeilijker en moeilijker om talenten vanuit de Premier League een seizoen of langer tot hun beschikking te krijgen.

Marcel Brands, technisch manager van PSV, ondervond dit deze zomer aan den lijve. PSV wilde Karim Rekik graag opnieuw een seizoen op huurbasis overnemen van City. Dat had nog heel wat voeten in de aarde. "City wilde hem als negentienjarige eigenlijk bij AC Milan of Olympique Marseille stallen. Het is aan de vasthoudendheid van Rekik te danken dat hij nu toch opnieuw bij ons is", zegt Brands in gesprek met het Algemeen Dagblad. De bestuurder constateert dat de Eredivisie steeds vaker wordt gepasseerd.

"Ook Duitse middenmoters gaan al boven onze topclubs", zegt Brands in het AD. "Maar word je daar in een jaar tijd als huurling veel beter dan bij Ajax, Feyenoord of PSV? Dat vraag ik me wel af. De Eredivisie heeft, ondanks zijn beperkingen, al lang bewezen als een uitstekende leerschool. Ik zie de Eredivisie als die goede middelbare school die je nodig hebt als tussenopleiding om van de lagere school op hbo of universiteit te geraken. En daar te slagen. Stefan de Vrij is na zijn basisopleiding bij Feyenoord en vier, vijf jaar vervolgonderwijs in de Eredivisie nu klaar voor de stap naar de Serie A."