Nieuwkomer Paderborn maakt indruk met 'slechts' 17,5 miljoen
Promovendus doet het uitstekend met kleinste budget van Bundesliga

Nieuwkomer Paderborn maakt indruk met 'slechts' 17,5 miljoen

13-09-2014 06:30

Na een vrij weekend vanwege het interlandvoetbal staat dit weekend de derde speelronde in de Bundesliga op het programma met daarbij het duel tussen de gepromoveerde ploegen SC Paderborn 07 tegen 1. FC Köln.

In de sfeervolle en uitverkochte Benteler-Arena (15.000 toeschouwers) gaat Paderborn op zoek naar haar eerste thuiszege in de Bundesliga.

Paderborn
Het gepromoveerde Paderborn is het nieuwe seizoen zeer goed gestart met vier punten uit twee wedstrijden. Het vorige seizoen eindigde de ploeg van trainer André Breitenreiter op de tweede plaats, achter kampioen Köln, waardoor promotie naar de Bundesliga werd afgedwongen. Daarmee is het de 53ste ploeg sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 die debuteert in de Bundesliga. Na een aantal fusies heet de club vanaf 1997 SC Paderborn 07. Sinds het seizoen 2008/2009 speelde Paderborn onafgebroken in de tweede Bundesliga.

Paderborn heeft de beschikking over de laagste begroting van de competitie: 17,5 miljoen. Ter vergelijking: Philipp Lahm en Bastian Schweinsteiger verdienen samen aanzienlijk meer dan Paderborn het totale seizoen te besteden heeft. Ondanks het beperkte budget heeft trainer André Breitenreiter alle vertrouwen in zijn ploeg: "Natuurlijk worden we door ons beperkte budget als degradatiekandidaat gezien, maar ik ben ervan overtuigd dat we ons met attractief voetbal kunnen handhaven."

Paderborn versterkte zich deze transferperiode voor een bedrag van 1,5 miljoen (het laagste van de Bundesliga). Nieuwelingen in het elftal dat vorig jaar promoveerde zijn Moritz Stoppelkamp (1860 Munchen, 0,75 miljoen) en verdediger Rafa Lopez (Getafe, transfervrij). De opvallendste speler in de eerste wedstrijden is Elias Kachunga (international onder 21), die beide wedstrijden scoorde. Vorig jaar maakte Rick ten Voorde (nu verhuurd aan FC Dordrecht) nog deel uit van de selectie van Paderborn (12 wedstrijden, 2 goals).
 
Köln
Tegenstander Köln haalde net als Paderborn ook vier punten uit de eerste twee wedstrijden. Köln is een compact spelende formatie met als sluitstuk de sterke keeper Timo Horn (Duits international onder 21), die afgelopen seizoen zestien keer de nul hield. De kampioen van de tweede Bundesliga kreeg vorig seizoen maar twintig doelpunten (record in 2. Bundesliga) tegen en beschikt daarnaast over gevaarlijke aanvallers, zoals Japans international Yuya Osaka en Anthony Ujah.

Bekendste speler in de selectie van trainer Peter Stöger is Patrick Helmes. De voormalig international van Duitsland, inmiddels dertig jaar, is weer terug op het oude nest en had samen met spits Ujah een groot aandeel in het kampioenschap in de tweede Bundesliga door respectievelijk twaalf en elf doelpunten te scoren. Echter door kraakbeenproblemen heeft Helmes dit seizoen nog niet kunnen meespelen. Het van 1. FC Kaiserlautern overgenomen talent Simon Zoller (drie miljoen), die de twee na duurste aankoop van de club is, en Tomas Kalas (ex-Vitesse) moeten vooralsnog genoegen nemen met een plaats op de reservebank.
 
(Nick Jansen / VoetbalPrimeur)