AZ blanco over stress Van Basten: Van gezondsheidsklachten wisten wij niets
"Jammer dat wij het niet af kunnen maken in de rol zoals wij van te voren hadden bedacht"

AZ blanco over stress Van Basten: "Van gezondsheidsklachten wisten wij niets"

16-09-2014 11:01
7

Bij AZ was niets bekend over de stressproblemen van Marco van Basten. De voormalig bondscoach maakte dinsdag bekend een stapje terug te doen, omdat hij jaren last heeft van spanningen.

Technisch directeur Earnest Stewart zegt voor de camera van RTV Noord-Holland dat niemand bij AZ op de hoogte was van de problemen van Van Baasten. "Wij wisten van niets. Toen we met hem spraken, gaf hij aan dat hij stappen wilde maken in het proces van trainer. Dat hij nog steeds lerende was. Hij dacht dat AZ een mooie stap voorwaarts was op die weg. Van gezondsheidsklachten wisten wij echter niets."

Het verhaal rond Van Basten nam de afgelopen dagen de ene na de andere wending. Er is echter nooit sprake van geweest dat Van Basten helemaal zou stoppen, zoals door De Telegraaf gemeld werd. "Dat is nooit aan de orde geweest", bestrijdt Stewart.

"Wij vonden het belangrijk om Marco de tijd te geven"
"Op basis van duidelijke afspraken zijn we de laatste weken steeds verder gegaan", vervolgt de directeur. "Wij kunnen er niets aan doen dat er berichten doorsijpelen dat Marco zou stoppen. Wij, Marco én AZ, hebben de rust gecreëerd die nodig was nadat hij met stress was afgehaakt. Jammer dat wij het niet af kunnen maken in de rol zoals wij van te voren hadden bedacht, maar dat is niet anders."

"Ik ben blij dat Marco weer terug is bij AZ", voegt Stewart toe. "Wij vonden het belangrijk om Marco de tijd te geven. Het drietal trainers (Marco van Basten, Dennis Haar en Alex Pastoor, red.) blijft, alleen de rollen veranderen. In de rol als assistent vinden wij hem ook uitermate geschikt. Hij kan met zijn ervaring onze jonge talenten de individuele aandacht geven die ze nodig hebben'.'

AZ praat met Pastoor
Van Basten doet nu op eigen verzoek een stap terug en gaat verder als assistent-trainer, zijn contract is inmiddels omgezet. Alex Pastoor, die de rechterhand van de ex-topspits was, is de beoogde nieuwe hoofdcoach. Stewart: "De rol van Alex als hoofdtrainer is door de recente ontwikkelingen een logisch vervolg. Daarover zijn we met hem in gesprek. Tot een definitief akkoord zijn we echter nog niet gekomen.''