De Tien: dingen die je niet wist over Lionel Messi
Als viervoudig wereldvoetballer van het jaar is je privacy anno 2014 ver te zoeken. De Argentijn wordt overal ter wereld herkend en alles wat hij uitspookt verschijnt direct in de pers. Toch weten we nog niet alles van 's werelds beste speler aller tijden. Vandaag de tien dingen die we nog niet wisten over Lionel Messi.
De impact van zijn groeibehandeling
FC Barcelona betaalde de volledige groeihormoonbehandeling van Lionel Messi als kleine jongen. Wat weinig mensen beseffen is de impact van deze behandeling, op zowel financieel als fysiek gebied. De Catalaanse club betaalde destijds meer dan 114.746 euro per jaar voor de behandelingen van het kleine wonderkind. Messi kreeg jaren achtereen dagelijks flinke injecties toegediend.
De rust zelve
Het is algemeen bekend dat deze man relatief gezien weinig voor de camera's verschijnt. Media-optredens en interviews zullen nooit tot zijn lievelingsbezigheden behoren. Volgens zijn teamgenoten is Messi ook binnen de lijnen dodelijk stil. Oorzaak hiervan zou de beslissing van FC Barcelona zijn om alleen zijn vader mee over te laten komen vanaf Zuid-Amerika. Barça was niet bereid om ook de reis te betalen voor zijn moeder, broers en zussen, waardoor het talent alleen maar stiller werd. Leeftijdsgenootjes in de jeugdopleiding als Cesc Fabregas dachten zelfs dat Messi stom was. De middenvelder van Chelsea zei ooit dat hij er pas tijdens een toernooitje FIFA achter kwam hoe het was om met Messi te praten.
Het servet
Het verhaal van zijn overstap naar Europa zou zomaar uit een slechte Hollywood-film kunnen komen. Natuurlijk was het talent van de kleine man overduidelijk, maar er was meer. De behandeling van zijn zorgwekkende groeiproblemen zou FC Barcelona een flinke smak geld gaan kosten, en wie kon de Catalanen garanderen dat Messi ook daadwerkelijk zo goed zou worden als we hem nu kennen? De sportief directeur Carles Rexach ging destijds overstag in een willekeurig Zuid-Amerikaans restaurant tijdens een lunch met Messi’s vader. Die bewuste middag werd de komst van Messi vastgelegd op niets meer dan een servetje. Als Rexach het potentiëel van 'Leo' op waarde zou hebben ingeschat was hij vast wel met iets formelers gekomen.
Rosario
Ondanks alle roem, rijkdom en successen waarmee Messi dagelijk te maken heeft, houdt hij nog steeds nauw contact met zijn geboorteplaats Rosario. Op dertienjarige leeftijd verliet Messi het thuisfront, maar heeft zijn contacten nooit verwaarloosd. Dagelijks vindt er telefoonverkeer plaats tussen hem en zijn achtergebleven dierbaren. In tegenstelling tot veel succesvolle Zuid-Amerikaanse spelers in Europa houdt Messi zijn oude leven in ere. Ondanks dat hij aan de andere kant van de wereld woont is hij ambassadeur van Rosario.
Ongezond voedingspatroon
Als kleine rappe dribbelaar pingelt Messi met zijn flexibele lichaam behendig door menig defensie heen. Dat moet wel gepaard gaan met een strikt en gezond voedingspatroon, maar niets is minder waar. Zijn voormalig trainer Pep Guardiola had eigenlijk flinke kritiek op het eetpatroon van de Argentijn, en was ook gedwongen om in te grijpen na verschillende lichamelijke klachten van de ster. Tijdens een trainingskamp werd zelfs een Coca Cola-automaat weggehaald omdat Messi zich niet kon beheersen.
Tattoos
Anno 2014 hebben vrijwel alle buitenproportionele spelers tatoeages op hun lichaam laten aanbrengen. Ofschoon deze permanente inktplaatjes niet direct bij Messi passen, is ook hij er voor het leven mee getekend. De geboorte van zijn eerste kind Thiago was voldoende aanleiding voor een kunstwerk op zijn linkerkuit. Daarnaast heeft Messi ook een portret van zijn moeder Celia Cuccitini op zijn linkerschouder.
De opvolger
Door zijn talloze opzienbarende doelpunten zouden we de meest wonderlijke bijna vergeten. Bijna tien jaar geleden begonnen de wereldwijde speculaties. Was daar dan eindelijk de opvolger van het fenomeen Diego Maradona? Messi's lichaamsbouw, dribbelstijl en verbazingwekkende talent kwamen in elk geval akelig dicht in de buurt van zijn voorganger. In het seizoen 2006-2007 tegen Getafe kwam daar eindelijk het verlossende antwoord. De wereldberoemde 'hand van god' op het WK 1986, waarmee Maradona zijn land langs Engeland hielp, werd exact gekopieerd door Lionel Messi.
Unicef
FC Barcelona droeg jaren achtereen de naam van Unicef op haar tricot. In die periode is Messi uitgegroeid tot steevaste ambassadeur van de organisatie. Hij richt zich naast het voetbal vol overgave op het helpen van kinderen uit de hele wereld. De Argentijn schonk 600.000 euro voor de renovatie van een kinderziekenhuis in zijn geboortestad Rosario. Zijn sympathieke uitstraling in combinatie met deze liefdadigheidsacties maken hem tot één van de meest geliefde spelers ter wereld.
De 'echte' Catalaan
Zoals gezegd, Messi staat niet bekend om zijn extraverte persoonlijkheid. Echter bracht de landstitel in 2009 en flink wat alcohol daar eenmalig verandering in. Als de belangrijkste speler van FC Barcelona pakte hij de megafoon en scandeerde de volgende tekst uit volle borst: "Visca el Barça, Visca Catalunya there aguante Argentina, la Concha de su madre!" Ruwweg vertaald: "Lang leve Barca, lang leve Catalonië! En Argentinië, je weet wat ze zeggen, je spreekt altijd de waarheid als je dronken bent!"
Che Guevara
Lionel Messi is absoluut een fenomeen en de grote trots van zijn land. Toch is hij wereldwijd niet de meest bekende Argentijn. Die eer gaat naar de legendarische marxistische revolutionair Che Guevara. Dit icoon uit de Argentijnse geschiedenis is niet alleen afkomstig uit dezelfde provincie Santa Fe, maar kwam gek genoeg ook ter wereld in de stad Rosario. Daarnaast deelt hij ook juni als verjaardagsmaand met de aanvaller. Opvallend veel overeenkomsten tussen de twee grootheden.