In het kort: spelersbus Heerenveen leeggeroofd, Deportivo boekt belangrijke zege

In het kort: spelersbus Heerenveen leeggeroofd, Deportivo boekt belangrijke zege

15-12-2014 22:49
3

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Spelersbus Heerenveen-talenten leeggeroofd
De spelersbus van Jong sc Heerenveen is maandagavond tijdens de uitwedstrijd bij Jong Feyenoord/Excelsior (1-2 overwinning) leeggeroofd. De dieven namen onder meer autosleutels en toegangspasjes van het Abe Lenstra Stadion mee, zo meldt Omrop Fryslân-journalist Roelof de Vries op Twitter. De Heerenveense politie is direct ingeseind en het stadion alsmede de auto's van de spelers worden in de gaten gehouden. De buschauffeur ontdekte de roof toen hij zag dat de luchtdruk op het deurslot eraf was.

Lucht voor Deportivo door zege op Elche
Deportivo La Coruña heeft zichzelf wat lucht gegeven door maandag het degradatieduel in de Spaanse Primera División met Elche te winnen. De Argentijn Luis Fariña tekende in de 22ste minuut voor de enige en daarmee winnende treffer van Deportivo, dat naar de zestiende plaats sloop met dertien punten uit vijftien wedstrijden. Elche bleef door de nederlaag twintigste en laatste met tien punten.

Kongolo verkozen tot Talent van het Jaar
Feyenoord-verdediger Terence Kongolo is maandagavond uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Bij deze verkiezing kreeg de Oranje-international de voorkeur boven roeister Marieke Keijser en Taekwondoka Mohammed Mellouk, zo weet RTV Rijnmond. Deze prijs is hem toegekend op basis van zijn stormachtige ontwikkeling.

Sampdoria-baas drie maanden geschorst
Massimo Ferrero mag drie maanden lang niet optreden als president van Sampdoria. De tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond besloot tot die schorsing, en een geldboete van 10.000 euro, wegens zijn opmerkingen aan het adres van Erick Thohir, de Indonesische eigenaar van Internazionale. De Samp-baas zei dat 'die Filipino' gauw moest opzouten bij de club uit Milaan. Ferrero haalde uit tijdens een live discussie op tv over het opstappen Massimo Moratti. Toen de presentator hem erop attendeerde dat Thohir een Indonesiër was, zei Ferrero: "Ga hem nou niet zitten verdedigen. Hij heeft een Italiaans voetbalsymbool beledigd."

Empoli en Torino schieten weinig op met 0-0
Empoli en Torino zijn maandagavond in de Serie A weinig opgeschoten met de bloedeloze 0-0 in hun onderlinge vergelijk. Beide clubs hadden een zege nodig om de degradatiezone zachtjes vaarwel te kunnen zeggen. Eén punt was te weinig om de zorgen even te kunnen vergeten. Empoli bleef veertiende op de ranglijst met zestien punten. Torino, dat met tien man eindigde door een tweede gele kaart voor de Zweed Pontus Jansson, heeft er twee minder en staat nog altijd maar net boven de streep.

Atlético-captain verdacht
De Spaanse middenvelder Gabi van Atlético Madrid wordt genoemd in een onderzoek naar matchfixing in de Spaanse Primera División. Ook de Japanse bondscoach Javier Aguirre en Ander Herrera van Manchester United staan vermeld in het onderzoek naar het duel Levante - Real Zaragoza op de laatste speeldag van seizoen 2010/2011.

De bezoekers wonnen met 2-1 en ontliepen daarmee degradatie. Volgens de aanklager van de rechtbank in Valencia werden spelers van Levante betaald om te verliezen. Aguirre was destijds trainer van Zaragoza, terwijl Herrera en Gabi uitkwamen voor zijn ploeg.

Engelse clubs gestraft
Leeds United, Nottingham Forest en Blackburn Rovers hebben een transferverbod opgelegd gekregen vanwege het breken van de regels voor Financial Fair Play. Dat maakte de Football League maandag bekend. De voormalig landskampioenen, momenteel afgezakt naar het tweede niveau in Engeland, maakten in seizoen 2013-2014 meer verlies dan de vastgestelde grens van acht miljoen pond (ruim tien miljoen euro).

De ban, waarbij clubs geen spelers mogen kopen of huren zolang de selectie uit minimaal 24 spelers bestaat, geldt van 1 januari 2015 tot het einde van het seizoen. Als de club minder spelers heeft, mogen er alleen spelers worden gehaald die per jaar niet meer dan 600.000 pond (ruim 750.000 euro) kosten. Het transferverbod wordt in de zomer opgeheven als de clubs over 2014/2015 minder verlies maken dan 6 miljoen pond (ruim 7,5 miljoen euro).

A1 Ajax naar Rome
In navolging van Feyenoord neemt ook de A1 van Ajax het op tegen AS Roma. De talentvolle ploeg van de Amsterdammers doet dat in het kader van de UEFA Youth League. Dat is maandag bekend geworden. In de groepsfase plaatste de A1 zich comfortabel voor de volgende ronde. Onder meer van Paris Saint-Germain en FC Barcelona werd gewonnen.

Goed nieuws Heracles
Heracles Almelo kan in de achtste finales van de KNVB Beker tegen SC Cambuur beschikken over Jeroen Veldmate en Mark-Jan Fledderus. Simon Cziommer is er nog niet bij. "Hopelijk hebben we lering getrokken uit het duel met Dordrecht", aldus John Stegeman tegen TC/Tubantia. "Respect voor de prestaties van Cambuur, knap dat het zo goed doen." De wedstrijd begint dinsdag om 20.45 uur.

Langer biersamenwerking voor PSV
PSV verlengt de samenwerking met bierbrouwer Bavaria. Beide partijen werken in ieder geval tot en met 2025 samen. "Met een basis van de afgelopen vijftien jaar en een vooruitzicht van opnieuw tien jaar, kun je stellen dat het fundament onder deze loyale samenwerking ijzersterk is", aldus algemeen directeur Toon Gerbrands op de clubsite. "We hebben het volste vertrouwen in elkaar en we hebben ambitie om ook in de komende tien jaar samen nieuwe doelstellingen te halen."

Racing kampioen
De Argentijnse voetbalclub Racing Club heeft zondag (lokale tijd) voor het eerst sinds 2001 de landstitel veroverd. De ploeg won in de laatste speelronde met 1-0 van Godoy Cruz en eindigde daardoor voor concurrent River Plate. Aanvaller Diego Milito, de overkwam van Inter, was heel blij met het succes. "Ik kan het bijna niet geloven. Dit is een droom. Hiervoor ben ik terug naar huis gekomen", aldus Milito. In Mexico werd de titelstrijd ook beslist. America werd voor de twaalfde keer kampioen. Het team was met 3-0 te sterk voor UANLTigres en haalde hiermee de titel binnen.

Ultieme blijdschap na de kampioenstreffer van Racing:

Achilles-duo gewild
Frank Wiafe en Stefan Maletic staan in de belangstelling van clubs uit het buitenland. De prestaties twee voetballers van Achilles '29 worden op de voet gevolgd, meldt De Gelderlander. Wiafe loopt vanaf maandag stage bij een Aziatische club. De 25-jarige aanvaller speelt op amateurbasis bij Achilles. Maletic staat op het verlanglijstje van Jerrel Hasselbaink. De oud-international is momenteel trainer van het Engelse Burton Albion. Maletic mag op proef komen bij de club en heeft dat aanbod in beraad.

McCoist verlaat Rangers
Ally McCoist stapt op als trainer van de Schotse voetbalclub Rangers FC. De club uit Glasgow die in 2012 na een faillissement een doorstart maakte op het vierde niveau is inmiddels weer is opgeklommen tot het tweede niveau. McCoist heeft echter een opzegtermijn van een jaar, waardoor hij de komende twaalf maanden nog 950.000 euro salaris zou moeten krijgen. "De directie zal in overleg met McCoist een vriendelijke oplossing zoeken in het belang van de club. We verwachten hierover later deze week meer te kunnen zeggen", aldus de club in een verklaring.

De 52-jarige McCoist, met 251 goals topscorer aller tijden van Rangers, trainde de 54-voudig landskampioen sinds 2011. Rangers staat in de race om promotie naar de Scottish Premier League momenteel tweede op negen punten van koploper Heart of Midlothian, dat nog een wedstrijd tegoed heeft.