De Tien: uitspraken die elke amateurvoetballer tientallen keren hoorde

02-04-2015 10:10

Het amateurvoetbal staat bol van de clichés. Elke zaterdag- of zondagochtend hoor je ouders, trainers en ploeggenoten steevast dezelfde termen roepen om hun club aan te moedigen. Vandaag tien clichés die bij elke wedstrijd worden geroepen.

10. "Wakker worden!"
De term 'wakker worden!' is vooral van toepassing op de doelman. Bij elke redding die hij maakt, schroomt de doelman niet om zijn ploeggenoten op deze wijze weer aan het voetballen te krijgen. Het maakt dan niet uit of zijn club al met 6-0 voor staat.

9. "Bal in de ploeg!"
Verdedigers zullen ongetwijfeld bekend zijn met 'bal in de ploeg'. Als verdediger bij een amateurclub moet je het niet in je hoofd halen om de bal een poeier naar voren te geven. Altijd blijven voetballen.

8. "Feller erop"
Soms heb je als ploeg niets in te brengen. Je probeert te voetballen, maar alles mislukt. In de ogen van de trainer is er echter een simpele oplossing: wees extra fel, nog feller dan bij de vijfde tegengoal, en alles komt goed.

7. "Scheids, tijd hè?"
Ook in het amateurvoetbal heb je spannende wedstrijden. Wedstrijden waarin je met 1-0 voor staat en je de scheidsrechter wilt laten weten dat het tijd is om te stoppen. Het doet er niet toe of er nog dik vijf minuten te spelen zijn, de scheidsrechter moet nu echt op zijn fluitje blazen.

6. "Eruit!"
Met de term 'eruit!' brengen we opnieuw een ode aan de keeper. Bij iedere corner die de doelman onderschept, moet je ervoor zorgen dat je direct naar voren sprint voor een snelle counter.

5. "Honderd!"
Schiet je naast of over? Dan is de kans groot dat jouw directe tegenstander je daarop gaat wijzen. Veelal met de term 'honderd', maar soms hoor je ook wel 'zelf halen!'

4. "Het kan nog!"
Al sta je met 8-0 achter en zijn er nog tien minuten te spelen, de opportunist binnen jouw team is nog altijd heilig overtuigd van de overwinning. Iets feller erop en je kunt nog makkelijk winnen.

3. "Vanaf de eerste minuut!"
In het kader 'direct druk zetten' of 'meteen bij de keel grijpen' heb je ook de term 'vanaf de eerste minuut'. De teamspirit moet natuurlijk sterk blijven en dit zijn dan ook de uitspraken die daarbij helpen. Toch?

2. "Nu wij!"
Weer een tegengoal geïncasseerd? Maak je niet druk, volgens de aanvoerder zal jouw team nu toch echt een keer gaan scoren en wordt de wedstrijd weer spannend.