Opvallend besluit Van Marwijk: coach weigert af te reizen voor kwalificatieduel

Opvallend besluit Van Marwijk: coach weigert af te reizen voor kwalificatieduel

02-11-2015 11:48
4

Bondscoach Bert van Marwijk van Saoedi-Arabië reist definitief niet af naar Palestina. De WK-kwalificatiewedstrijd tussen de twee landen uit het Midden-Oosten staat gepland voor donderdag 5 november, maar Van Marwijk zal daar niet bij zijn. Dat meldt De Telegraaf.

De oud-coach van onder andere Feyenoord gaf vorige maand al aan geen trek te hebben in het treffen, omdat hij het te gevaarlijk vond. "Ik ga daar niet heen, dat weet de bond ook", zei hij onlangs in gesprek met Sport1.

Het duel tussen Saoedi-Arabië en Palestina stond al op 13 oktober gepland, maar toen weigerden de Arabieren af te reizen naar Palestina, omdat ze via Israël zouden moeten vliegen. Dat land wordt door Saoedi-Arabië niet erkend, terwijl Israël het luchtruim niet opent voor de Saoedi's. Ook het idee van de FIFA om de wedstrijd op neutraal terrein te laten spelen, kwam niet van de grond.

Palestina heeft nu de garantie gegeven dat het duel door kan gaan en ook de FIFA lijkt daar op in te zetten. De wereldvoetbalbond heeft een veiligheidsman ingezet om de wedstrijd in goede banen te leiden. 

Het zijn zonder twijfel heftige tijden voor Van Marwijk. Tegen Maleisië stond Saoedi-Arabië met 1-2 voor, toen het publiek met vuurwerk begon te gooien. De FIFA bestrafte Maleisië met een boete en een reglementaire 0-3 nederlaag.