Stam ziet zorgwekkende ontwikkeling: 'Ze keken me aan alsof ik gek was geworden'

16 maart om 11:32

Jaap Stam ziet een zorgwekkende ontwikkeling bij de huidige talentenlichting. De voormalig voetballer, nu coach van Jong Ajax, denkt dat jonge spelers er vandaag de dag te makkelijk vanaf komen.

"In het begin bij Jong Ajax deed ik weleens mee met trainingspartijtjes. Als ik er een paar stevige tackles uitgooide, keken die spelers me aan of ik gek was geworden", zegt Stam in gesprek met Voetbal International. "Dan legde ik uit dat ik het niet deed omdat ik zo graag over het veld wil dweilen. Maar dat je een bepaalde agressiviteit nodig hebt als je elk duel en uiteindelijk ook elke wedstrijd wilt winnen."

Stam denkt dat talenten die bij Ajax spelen, er te makkelijk vanaf komen. "Alles wordt voor ze geregeld, ze winnen gemakkelijk hun meeste wedstrijden, ze kunnen puur vanuit balbezit denken vanwege het veldoverwicht. Ik zeg weleens voor de gein tegen spelers: Moet ik het WhatsAppen naar je, om de boodschap over te laten komen?"

"Er wordt door spelers onderling steeds minder gecommuniceerd. Ze zitten de hele dag in die iPhones te staren. Terwijl het juist goed is om met elkaar over het spel te praten", besluit Stam.