"Het was mijn laatste wedstrijd voor Ajax en ik maakte er drie"

18 maart om 10:48

In aanloop naar de competitiekraker van Ajax tegen PSV blikken verschillende betrokken van beide clubs terug op memorabele wedstrijden die beide clubs tegen elkaar hebben gespeeld. Voormalig Ajax-spits Ruud Geels blikt in het Algemeen Dagblad terug op twee wedstrijden tegen PSV die hem bij zijn gebleven.

Allereerst wordt er teruggeblikt op een grote vernedering uit het seizoen 1975/76. Toen wonnen de Eindhovenaren in eigen huis met maarliefst 6-2 van Ajax. "PSV speelde ons eigenlijk helemaal weg. Dat is een aantal keren gebeurd. Ze hadden een goede ploeg met bijna allemaal jongens in Oranje. Ajax werd in die periode vaak tweede. Cruijff was al naar Barcelona vertrokken, Neeskens volgde een jaar later."

"Het werd daardoor een ander team, meer verdedigend. Ik was vaak de enige spits en moest de ballen erin schieten. Dat lukte aardig", aldus Geels, die in 1978 naar Anderlecht vertrok. In datzelfde jaar beleefde de Haarlemmer overigens een wedstrijd tegen PSV waar hij tot op de dag van vandaag wél warme herinneringen aan heeft overgehouden.

PSV was dat jaar al kampioen, maar op de voorlaatste speeldag van dat seizoen eiste Geels de hoofdrol op in Eindhoven. Ajax won met 2-3 en Geels produceerde alle Ajax-treffers. "Het was mijn laatste wedstrijd voor Ajax en ik maakte er drie. Anderlecht-trainer Raymond Goethals vond dat prachtig. Hij was zó blij dat ik kwam."