De Boer: "Dus niemand gaat meer verdienen dan Klaassen van die generatie"

19 maart om 09:32

Ajax-trainer Frank de Boer staat voor een bijzonder belangrijke wedstrijd met zijn team: de kraker tegen PSV. Maar voorafgaand aan die wedstrijd maakt hij voor de Volkskrant nog even de tijd om uitgebreid te spreken over de keuzes van jonge spelers, waaronder die van vertrokken Ajacieden.

"Het mooiste voorbeeld gaat over Davy Klaassen en Ouasim Bouy. Bouy kreeg een fantastisch contract aangeboden, maar hij en zijn management wilden er meer uithalen. En je hebt gradaties. Wij vonden Dave het grootste talent", valt De Boer direct met de deur in huis. "Dus niemand gaat meer verdienen dan Davy Klaassen van die generatie. Uiteindelijk kon Bouy net zoveel verdienen als Davy. Dat vond ik niet terecht, maar we wilden hem graag behouden."

Bouy verkaste naar Juventus en zit nu bij PEC Zwolle. "Je kunt niet zeggen dat Bouy hetzelfde pad had bewandeld als Davy, maar misschien was hij anders international geweest", zegt De Boer, die denkt dat spelers pas tussen hun 23e en 26e klaar zijn voor de beste competities. Daarvoor komen de jongelingen in zijn ogen nooit in het spel voor. "Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals Fosu-Mensah, die hier is weggeplukt door Manchester United. Hij heeft geluk dat Louis van Gaal daar trainer is. Anders was er nooit naar hem gekeken."

Het geld speelt echter een grote rol bij de keuzes van de jeugdige spelers. "Dat maakt het lastiger. Wij investeren heel veel in de jeugd, omdat het onze levensader is, en dan is het jammer als Fosu-Mensah opeens weg is. Hij had over drie jaar Veltman kunnen vervangen, bij wijze van spreken. Dan hadden we hem nu al kunnen prikkelen", weet De Boer.