Vertrek talenten naar buitenland onoverkomelijk: 'Dan delven wij het onderspit'

19 maart om 16:57

Edwin van der Sar baalt van het vertrek van talentvolle jeugdspelers naar vermogende topclubs. De directeur van Ajax hoopt echter dat de jonge voetballers niet alleen naar geld, maar ook naar het toekomstperspectief bij een club kijken.

Ajax heeft veel talent rondlopen op De Toekomst, maar vanaf zestienjarige leeftijd liggen buitenlandse clubs al op de loer. Vanaf die leeftijd mogen jeugdspelers een contract tekenen en dat is voor opleidingsclubs als Ajax een cruciaal moment. Van der Sar hoopt alle talenten binnenboord te houden, maar beseft dat het niet altijd gaat lukken: "Leuk is anders. Zoals het voor Nederlandse clubs ook een probleem kan worden dat de opleidingsvergoeding voor spelers die naar een andere club overstappen, wordt teruggeschroefd van negentigduizend naar tienduizend euro per opleidingsjaar."

De financiële strijd aangaan met topclubs uit het buitenland heeft volgens Van der Sar geen zin: "Als geld de bepalende factor wordt, of is, voor jonge voetballers bij de keuze van hun club, delven wij het onderspit", zo stelt hij in Het Parool. "Wat wij ook betalen, het buitenland betaalt altijd vijf keer zo veel. Wij stellen daar sportief perspectief tegenover"

Een vroege transfer naar buitenland is maar al te vaak geen garantie voor een succesvolle carrière. Van der Sar hoopt jeugdspelers vooral toekomstperspectief te bieden: "Er zijn clubs in Engeland die tweehonderd miljoen uittrekken om hun jeugdopleiding op te tuigen. Heel ambitieus, maar dat zijn clubs die jaarlijks óók driehonderd miljoen euro aan nieuwe spelers uitgeven. Met andere woorden: krijg je als talentje bij zo'n club wel een serieuze kans? Wij tonen elk seizoen aan dat je hier die kansen in elk geval wél krijgt."