LEZERSCOLUMN - Een dappere en moedige strijder is het absoluut

LEZERSCOLUMN - Een dappere en moedige strijder is het absoluut

03-05-2016 13:00
2

"Iedereen zal zeggen dat wij kansloos zijn, maar als we ook maar één procent kans hebben, dan vind ik dat we daarvoor moeten gaan." De woorden van Cambuur-trainer Marcel Keizer klonken door nadat zijn ploeg al bijna zeker gedegradeerd was.

Door: Roberto Kloen

De blik die ik zag in de ogen van de trainer, die weet dat het eigenlijk gedaan is met Cambuur, maar stiekem nog geloofde in een kleine stunt. Die 1-1 tegen Willem II. De spelers die ik zag knokken en al hun krachten eruit zag gooien in de wedstrijd waarin het moest gebeuren. Iedereen zag dat het niet wilde lukken, Lamprou werd slechts één keer gepasseerd, wat niet genoeg was voor de broodnodige zege.

De verslagenheid die je bij de spelers zag… Hadden ze eigenlijk nog wel geloof in een stunt bij PSV? Extra lang heb ik gewacht op de reacties uit Leeuwarden. Kevin van Veen met zijn indruk dat het gedaan was, bij niemand zag je geloof, behalve bij Marcel Keizer. Een paar maanden geleden nog met Emmen succesvol bezig in de Jupiler League en zonder enkele druk, maar nu - een paar maanden later - is zijn trainerscarrière totaal veranderd.

Het geloof in zijn ogen zei alles. Ja, één procent, maar toch, je moest ervoor gaan en de woorden die hij uitsprak gaven een bepaald vertrouwen, maar was dat realistisch? Was hij de enige die dat nog dacht? Of werd Keizer voor gek verklaard?

Zondagmiddag, opnieuw heeft Cambuur mijn aandacht getrokken. Kon het zo zijn, winnen bij PSV? Lang werd er vol voor gestreden, de spelers leken een alles-of-niets-wedstrijd te spelen. PSV was overduidelijk sterker, het kwaliteitsverschil werd alsmaar groter, maar Cambuur hield stand, heel lang stand. Naarmate de wedstrijd vorderde, liep PSV over het definitief verslagen Cambuur heen.

Het eindsignaal, 6-2 verloren. Cambuur gedegradeerd. Ik knik zachtjes, zag een vechtend Cambuur dat alles-of-niets speelde, maar de grootmacht PSV versloeg de misschien al verslagen Leeuwarders.

Toch zal ik het moment van Marcel Keizer niet vergeten. Hij had het voor elkaar gekregen om zijn spelers nog één keer te motiveren, maar het mocht niet baten. Zijn missie is mislukt, misschien was het wel een onmogelijke missie. Maar het dappere en prachtige Cambuur zal ik niet vergeten. Marcel Keizer is niet zoals clubheld Henk de Jong, maar een dappere en moedige strijder is het absoluut!

Ook een lezerscolumn schrijven? Stuur deze in aan lezerscolumn@voetbalprimeur.nl voor maandag 9 mei 23.00 uur!

Voorgaande lezerscolumns:
Geen taart op de eigen verjaardag
- Het EK komt eraan… gezellig
- Oproep aan KNVB: speel bekerfinale als laatste wedstrijd van seizoen
- Dan denk ik aan Danny Makkelie en is alles weer over
- Hoe zou zo'n gesprek tussen Breuer en Memphis gaan?