Wankel Ajax dankzij late gelijkmaker Roda met kater naar 'Rostov'

13-08-2016 21:37
151

Ajax is tegen het eerste puntenverlies in het nieuwe seizoen aangelopen. Door een doelpunt in de laatste minuut kaapte Roda JC een punt weg in de Amsterdam Arena: 2-2.

Wout Stravers
AMSTERDAM

Daardoor was niet Kasper Dolberg, die twee keer scoorde, maar Tom van Hyfte de gevierde man in de Arena. De Roda-aanvoerder mikte in de 91ste minuut raak en dompelde de Arena zo in rouw. Weg foutloze competitiestart voor Ajax.

Na acht minuten leek het nog een makkelijk avondje voor Ajax te worden. Dolberg, die nog de voorkeur kreeg boven aanwinst Bertrand Traoré, was het eindstation van een mooie Amsterdamse aanval: opening Riedewald, voorzet Klaassen, kopbal Dolberg (1-0).

Negentien procent balbezit
Roda JC, dat in de eerste helft slechts negentien procent (!) balbezit had, kwam voor rust misschien vier keer de middenlijn over. Eén van die uitbraken was echter genoeg om de 1-1 op het bord te zetten. Na een minder moment van Ajax-debutant Davinson Sanchez pikte David Boysen op, de bij Mitchell Dijks weggelopen Adil Auassar dook daarna volledig vrij op voor Jasper Cillessen: raak.

Het Ajax-publiek, dat na vorig seizoen zo smacht naar oh- en ah-momenten, kreeg in de 44ste minuut waar voor haar geld. Een voorzet van Daley Sinkgraven werd met een beeldschone voetbeweging van Dolberg binnengetikt (2-1). Op de tribune knikten oud-topspitsen Dennis Bergkamp en Marco van Basten dat het goed was.

Dure missers Ajax
In de fase tussen de 55ste en 65ste minuut kreeg Ajax vijf honderd procent kansen, maar telkens haalde Roda opgelucht adem. Ook met aanwinst Traoré in het veld kon de marge niet vergroot worden, waardoor het voor Ajax billenknijpen bleef. In het laatste kwartier ging Roda steeds meer in een stunt geloven. Dat geloof werd in de 91ste minuut bewaarheid. Uit een dode spelsituatie mikte Van Hyfte raak: 2-2.

In de paar minuten blessuretijd die nog volgden, incasseerde Frederic Ananou nog een rode kaart, maar de overtalsituatie was voor Ajax te kort om uit te buiten. Richting het thuisduel met Rostov van komende dinsdag een serieuze tik voor de Amsterdammers.