Update: Heisa rond 'gokkende' Anderlecht-speler: 'Zijn broer belde hem soms op'

Update: Heisa rond 'gokkende' Anderlecht-speler: 'Zijn broer belde hem soms op'

24-09-2016 22:15
6

In België is mogelijk een nieuw gokschandaal op handen. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en het Openbaar Ministerie onderzoeken momenteel of Olivier Deschacht heeft gewed op wedstrijden waarin hij zelf meespeelde. De speler van Anderlecht ontkent de geruchten en wijst naar broer Xavier.

Deschacht wordt ervan verdacht dat hij twee seizoenen geleden op wedstrijden van Anderlecht gegokt heeft. Volgens La Dernière Heure zou hij er zelfs al zo'n 20.000 euro mee verdiend hebben. Bronnen bevestigden aan Het Laatste Nieuws dat Deschacht al verhoord werd door de politie. Er werd een proces-verbaal opgesteld dat intussen werd overgemaakt aan het parket in Gent. Anderlecht weet ook van het onderzoek.

Olivier Deschacht, die zich laat bijstaan door advocaat Luc Deleu, mag niet reageren op de hele affaire. Wel is duidelijk dat hij alle beschuldigingen ontkent. Volgens Deschacht heeft zijn jongere broer Xavier het gokaccount van Olivier gebruikt. Onderzoek moet nu verder uitwijzen of de Anderlecht-speler zélf geld inzette, of dat het toch om zijn broer gaat. Er is bewijs dat er gegokt werd vanaf zijn account, maar er moet nog duidelijk worden of Deschacht ook aan matchfixing heeft gedaan.

Als bewezen wordt dat het toch Deschacht was, kan hij een gevangenisstraf tot vijf jaar krijgen én een geldboete tot 600.000 euro. Zijn carrière zit er dan ook zo goed als zeker op.

Update 22.15 uur: Deschacht heeft zaterdag gereageerd op de heisa rond zijn persoon. Dat deed de verdediger van Anderlecht in een telefoongesprek met het VTM Nieuws. Volgens Deschacht is hij zelf niet in de fout gegaan. Hij erkende wel dat hij zijn broer af en toe liet weten welke spelers er zouden spelen. "Olivier Deschacht zegt dat zijn broer hem af en toe opbelde met vragen over de opstellingen van de reserveploeg van Anderlecht. Olivier gaf die informatie", aldus journaliste Rosalie Pieters. De verdediger is bereid om mee te werken aan een onderzoek. Volgens Deschacht was het vooral zijn broer die gokte met zijn account.