Stam zit spelers kort op de huid: Man, trainer, hou je bek eens dicht

Stam zit spelers kort op de huid: "Man, trainer, hou je bek eens dicht"

06-10-2016 15:58
6

Sommige trainers zitten tijdens een wedstrijd negentig minuten roerloos op de bank, maar Jaap Stam niet. De manager van Reading is zich bewust van zijn actieve manier van coachen.

"We zijn al bijna toe aan nieuwe graszoden in mijn coachvak", glimlacht Stam in gesprek met Voetbal International. "Je ziet serieus de sporen lopen van dat heen en weer pezen van mij op die paar vierkante meter. Ach ja, dat is nou eenmaal mijn manier van coachen. Sommige trainers zijn van nature rustig. Ik niet. Ik leef mee met de wedstrijd en wil de jongens aansturen."

Stam werd naar Reading gehaald om de boel op te schudden. "Dan moet je er kort op zitten. En door mijn ervaring als speler zie ik bepaalde situaties vaak van tevoren aankomen. Ik probeer de spelers zulke situaties zelf te laten herkennen. Soms zal dat irritant op ze overkomen. Zelf dacht ik als speler ook weleens: Man, trainer, hou je bek eens dicht. Daar ben ik van teruggekomen."

De oud-topverdediger is ervan overtuigd dat hij vanaf de zijkant spelers kan helpen om tot goede oplossingen te komen. "Vandaar dat ik negentig minuten voor mijn hok sta. Misschien dat ik in een later stadium, als het allemaal loopt zoals de bedoeling is, geen keelpastilles meer nodig heb na de wedstrijd. Dat ik dan wat vaker op mijn kont blijf zitten terwijl het spel bezig is. Maar voorlopig doe ik het op deze manier."

Lees ook: eerste prijs in Engeland lonkt voor Stam