Zwoegend Nederland moet buigen na knal Pogba en matige 'Steek'

Zwoegend Nederland moet buigen na knal Pogba en matige 'Steek'

10-10-2016 22:35
106

Nederland heeft ondanks een enorme werklust geen punten overgehouden aan de kraker tegen Frankrijk (0-1). Een knal van Paul Pogba, waarbij Maarten Stekelenburg niet vrijuit ging, bleek beslissend in Amsterdam.

Oranje-bondscoach Danny Blind besloot om zijn elftal in een 5-3-2 formatie het veld in te sturen. Dat deed het met dezelfde elf namen als vrijdag in de tweede helft tegen Wit-Rusland, toen Wesley Sneijder geblesseerd uitviel. Dat betekende dat Davy Pröpper als diepste middenvelder fungeerde en Davy Klaassen op links begon. Rick Karsdorp mocht weer als rechtsback starten.

Nederland begon nerveus in de Amsterdam Arena. Het was Frankrijk, met de sterren Antoine Griezmann, Paul Pogba, Dimitri Payet en Kevin Gameiro in de gelederen, dat de lakens uitdeelde in het eerste kwartier en Oranje amper lucht af. De opbouw werd telkens verstoord en wanneer dat niet gebeurde, leverden de Nederlandse spelers de bal telkens zelf wel in.

Blessure Promes en goal Pogba
De eerste grote kans was voor Gameiro, die de voorkeur kreeg boven Olivier Giroud. De spits van Atlético Madrid kwam geheel vrij voor Maarten Stekelenburg te staan, maar zijn schot was een prooi voor de Everton-doelman. Na een kwartier kreeg Nederland een tik te verwerken, toen Quincy Promes naar de kant moest met een blessure en Memphis Depay binnen de lijnen kwam.

Net op het moment dat Oranje, mede dankzij de sterk ingevallen Memphis, wat dwingender begon te spelen, sloeg Pogba na een half uur toe. Zijn afstandsschot leek houdbaar voor Stekelenburg, maar verdween via de handen van de doelman in het doel: 0-1. De Fransen leunden na die meevaller achterover en lieten Oranje wat meer komen. 

Geen strafschop
Vlak voor rust had de ploeg van Blind recht op een strafschop, toen Laurent Koscielny hands maakte na een actie van Janssen. De scheidsrechter Damir Skomina wilde er om onbegrijpelijke redenen echter niet aan, waardoor Oranje zich bestolen mocht voelen. In de tweede helft gooide Oranje de schroom wat meer van zich af en werd het naar voren geschreeuwd door het publiek. Voetballend bleven de Fransen de bovenliggende partij, maar met opportunisme probeerde Nederland de gelijkmaker te forceren.

De grootste kansen waren voor Memphis, die na een uitstekende actie van de weer sterk spelende Karsdorp te gehaast en dus naast schoot en in de slotminuut kon Hugo Lloris zijn inzet ternauwernood keren. Ook de bezoekers stichtten gevaar, maar ondanks een goede aanname voorkwam Stekelenburg weer een treffer van Gameiro. Ook de ingevallen Anthony Martial was nog dicht bij 0-2, maar zijn schot werd gekraakt. 

Ondanks de enorme werklust en bij vlagen aardig voetbal bleef Oranje met lege handen. Doordat Zweden met 3-0 won van Bulgarije is de ploeg van Blind nu zelfs derde in de poule, met een achterstand van drie punten op koploper Frankrijk. Zweden heeft een punt meer.