Ajacied maakt prima indruk: 'De wereld ligt voor hem open als linksback'

Ajacied maakt prima indruk: 'De wereld ligt voor hem open als linksback'

06-12-2016 22:07
12

Arthur Numan denkt dat Daley Sinkgraven het ver kan schoppen als linksback. Hij ziet vergelijkingen met zijn eigen carrière. De oud-international werd bij PSV door toenmalig coach Dick Advocaat van een creatieve linkspoot omgeschoold tot vleugelverdediger.

"Hij zit nu in de beginfase en dat gaat gepaard met wat onzekerheden en hier en daar een foutje. Maar die heb ik ook gemaakt, en flinke ook", zegt Numan over de Ajacied tegen Voetbal International. "De backpositie is uren maken. Je moet jezelf opeens anders positioneren en hebt elke week met ander type tegenstander te maken."

"Het tactisch inzicht is belangrijk en daar beschikt Sinkgraven wel over", vervolgt Numan. "De impact van een foutje is overigens ook nieuw. Als aanvaller of middenvelder mistasten is vervelend, maar dan staan er vaak nog vijf man achter je om te corrigeren. Als verdediger geef je direct een kans weg. Daardoor moet je ook mentaal sterk zijn. Het is een leerproces."

Numan vindt dat Sinkgraven goed is begonnen als linksback. "Zeker voetballend en opbouwend. Verdedigend ben ik vooral benieuwd hoe hij zich laat zien als de weerstand Europees groter wordt. Niemand weet het, omdat het voor hem compleet nieuw zal zijn. En mocht hij in zijn rol groeien, dan ligt de wereld voor hem open."