Onthullende informatie over salarishuis PSV: '3,5 miljoen tekengeld bij transfer'

Onthullende informatie over salarishuis PSV: '3,5 miljoen tekengeld bij transfer'

13-12-2016 07:17
43

PSV houdt zich niet aan het salarisplafond dat de club heeft ingesteld in samenspraak met de gemeente Eindhoven, zo stelt het NRC. De Eindhovenaren keren excessieve bonussen uit aan zeker acht spelers, weet de krant. Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV reageert.

In een uitgebreid artikel van de krant staat dat PSV zich keurig houdt aan de jaarlijkse aflossing aan de gemeente van 2,4 miljoen euro. Dit moet gebeuren, omdat PSV een lening heeft lopen bij de gemeente rond de verkoop van de stadiongrond. Het maximale salaris van PSV blijft binnen de 'salarycap' van 1 miljoen euro, maar met bonussen wordt het salaris flink opgekrikt.

Toenmalig directeur Tiny Sanders heeft het maximale salaris bepaald. "Alleen voor exceptionele uitzonderingen willen we een salaris van meer dan een miljoen euro betalen", zei hij destijds. "Voor voetballers die het hele elftal naar een hoger niveau tillen." Adam Maher ontvangt nu bijvoorbeeld 950.000 euro aan jaarsalaris, de collectieve premieregeling én een eenmalige bonus van 1.150.000 euro.

Ook bij andere aankopen van PSV is dezelfde constructie gebruikt. Hector Moreno springt er volgens het NRC uit. Hij krijgt 1 miljoen euro per jaar en ontving liefst 3.675.000 euro aan tekengeld, deels vanwege een openstaande rekening van zijn oude club Espanyol die PSV voor lief neemt. Ook Mino Raiola kreeg als zaakwaarnemer 1.075.000 euro voor zijn bijdrage aan de transfer. En door een clausule ontving Raiola nog eens 300.000 euro, omdat PSV zich plaatste voor de Champions League.

Reactie Gerbrands
Gerbrands reageert nu. "Wij zijn een transparante club, maar we conformeren ons aan de geheimhouding die we in contracten afspreken. In de analyse van NRC signaleren we een onvolledige interpretatie van enkele feiten, maar wij willen en kunnen niet op details ingaan vanwege de in contracten vastgelegde geheimhouding."

De directeur geeft aan dat er drie partijen bij transfers betrokken zijn. "Bij een deal die wij sluiten spelen alle componenten een rol: salaris, bonus, doorverkooppercentage, transferbedrag en soms zelfs openstaande schulden van andere clubs. In deze analyse worden niet alle aspecten belicht. De relatie tussen tekengeld en het doorverkooppercentage is daar een voorbeeld van."

Lees ook: 'PSV breekt belofte over salarisplafond achter rug van gemeente Eindhoven om'