Nieuwe WK-opzet 'goed nieuws voor KNVB': Kunnen profiteren van de prijzenpot

Nieuwe WK-opzet 'goed nieuws voor KNVB': "Kunnen profiteren van de prijzenpot"

10-01-2017 16:28
26

Het feit dat het WK vanaf 2026 met 48 landen gespeeld wordt is een positieve ontwikkeling, aldus sportmarketeer Ruud van der Knaap van sportmarketingbureau Triple Double. Vooral in commercieel opzicht is de nieuwe toernooi-opzet een zege.

"In 2026 worden er tachtig duels gespeeld. Dat is een toename van 25 procent", vertelt Van der Knaap in gesprek met Voetbal International. "In geld uitgedrukt gaat dat om 1 miljard extra aan inkomsten. De prijzenpot bij het aankomende WK in Rusland bedraagt 660 miljoen dollar. In de nieuwe structuur gaat dat waarschijnlijk naar een miljard."

Ook voor de KNVB is het grotere deelnemersveld op het WK een positieve ontwikkeling, meent Van der Knaap. "Natuurlijk. De kans dat we ons kwalificeren voor een WK wordt met 48 landen alleen maar groter. De kans dat we wereldkampioen worden dus ook. Ook wij kunnen dus profiteren van de prijzenpot. Dit WK is goed nieuws voor de KNVB." Net als vele critici heeft de sportmarketeer echter zijn twijfels of het WK er sportief wel beter op wordt.

Het WK van 2026 zal in totaal tachtig wedstrijden hebben. Bovendien zullen er veel 'zwakkere' landen meedoen aan het toernooi, waardoor het niveau mogelijk daalt. "Maar voor de tv-zenders is het hoe dan ook goed nieuws. Er zijn meer wedstrijden op tv en live sport is het enige wat mensen nog naar de televisie laat kijken. Of er minder mensen gaan kijken? De Champions League is toch ook voorspelbaar en toch wordt er nog bijzonder goed naar gekeken", sluit hij af.

Lees ook: Voetbalkijker grote verliezer na FIFA-nieuws: "Een WK Behangkijken"