Voetbalkijker grote verliezer na FIFA-nieuws: Een WK Behangkijken

Voetbalkijker grote verliezer na FIFA-nieuws: "Een WK Behangkijken"

10-01-2017 12:29
26

De uitbreiding van het WK naar 48 deelnemers gaat nadelig uitpakken voor voetbalfans. Dat voorspelt sportmarketeer Chris Woerts. De groepsfase kan voortaan 'schriftelijk worden afgedaan', vertelt hij dinsdag aan dagblad Metro. 

Het FIFA-plan om het deelnemersveld op het mondiale voetbaltoernooi uit te breiden van 32 naar 48 landen werd dinsdagochtend goedgekeurd. Vanaf 2026 is er sprake van een nieuwe opzet. "Het wordt pas vanaf de knock-outfase interessant, net als tijdens het EK van vorig jaar. Wales en IJsland waren leuke uitschieters, maar verder was het huilen met de pet op qua niveau en spektakel", aldus Woerts.

"Een WK met 48 landen wordt een WK Behangkijken. De kijker krijgt een heleboel lusteloze potjes voorgeschoteld, omdat vooraf al makkelijk te voorspellen is wie er in de groepsfase de wedstrijden gaan winnen."

Het gaat de wereldvoetbalbond vooral om geld, weet Woerts. 80 in plaats van 64 WK-duels leveren zo'n één miljard euro extra op. "Massa is kassa. En dat allemaal ten koste van de clubs. Sportief gezien slaat deze vernieuwing nergens op."