'Ze sprongen allebei op mijn bureau: 'linksom of rechtsom, ik ga naar Ajax''

'Ze sprongen allebei op mijn bureau: 'linksom of rechtsom, ik ga naar Ajax''

07-02-2017 07:17
20

De miljoenentransfer van David Neres naar Ajax roept bij Hans Nijland herinneringen op aan Luis Suarez en Bruno Silva. De directeur van FC Groningen hoopt dat Neres net zo'n 'bloedhond' is als de twee Uruguayanen.

"Bloedhonden, in de goede zin van het woord", worden Suarez en Silva getypeerd door Nijland in gesprek met De Telegraaf. "Die Zuid-Amerikaanse mentaliteit mist de Eredivisie. We hebben nu te veel leuke, lieve, aardige jongens."

De Groningen-directeur heeft advies voor Ajax, dat met Neres een speler heeft binnengehaald die niet op zijn mondje is gevallen. "Je moet ze direct Engels en Nederlands laten leren, ze een aantal dingen uit handen nemen, zoals bank- en verzekeringszaken en huisvesting, maar vooral zorgen dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen. Dat kan ook door weleens begrip te tonen als zij dingen anders doen dan hier gebruikelijk is."

Nijland lepelt een anekdote op. "Luis en Bruno konden allebei naar Ajax en sprongen op mijn bureau: linksom of rechtsom, ik ga naar Ajax, zeiden ze afzonderlijk van elkaar. Bij Suarez werd het eerst een arbitragezaak, die glansrijk door ons werd gewonnen en Silva ging zelfs in staking. Ze waren heel duidelijk. Ze kwamen naar Nederland om te voetballen, maar ook om zo veel mogelijk geld te verdienen."

Lees ook: Neres-transfer bezorgt Ajax hoofdbrekens: "We moeten het respecteren"