De Tien: Nederlandse spelers die pas over de grens uitblonken
Ruud Vormer werd drie jaar geleden nog afgedankt door Feyenoord, maar werd met open armen ontvangen door Club Brugge. De blonde middenvelder werd een bepalende speler in het Jan Breydelstadion en won onlangs zelfs bijna de Belgische Gouden Schoen. Het verhaal van Vormer staat niet op zichzelf: er zijn talloze Nederlandse voetballers die pas in het buitenland tot bloei kwamen. VoetbalPrimeur zet er tien op een rijtje.
1. Jan Boskamp
Waar Vormer niet in is geslaagd, is de mateloos populaire analyticus wel gelukt. Boskamp won in 1975 namens het inmiddels ter ziele gegane RWD Molenbeek als eerste niet-Belg de Gouden Schoen. De toen nog afgetrainde middenvelder kwam er bij het gouden Feyenoord van de jaren '70 niet altijd aan te pas, maar was bij onze zuiderburen altijd een gerespecteerde voetballer.
2. Mbark Boussoufa
We blijven nog even in België, waar Boussoufa de Gouden Schoen zelfs tweemaal won: in 2006 namens AA Gent en in 2010 namens Anderlecht. Boussoufa stond in de jeugd bij Ajax te boek als een groot talent, maar de hoofdmacht van de Amsterdammers zou hij nooit halen.
3. Tim Krul
In 2005 besloot de destijds zeventienjarige goalie om de jeugd van ADO Den Haag te verruilen voor Newcastle United. Krul moest aanvankelijk Shay Given nog voor zich dulden, maar uiteindelijk werd zijn geduld beloond. De penaltykiller was vijf seizoenen lang onomstreden op St. James' Park, totdat een zware knieblessure en een mislukte uitleenbeurt bij Ajax roet in het eten gooiden. Krul mag nu namens AZ bewijzen dat hij het ook in Nederland kan.
4. Jerrel Hasselbaink
Wellicht het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld. Na jarenlang ploeteren met Telstar en AZ in de Eerste Divisie was het Portugese Campomaiorense de enige club die nog in Jimmy Floyd geloofde. Hasselbaink belandde later bij onder andere Boavista, Leeds United, Atlético Madrid en Chelsea en werd twee keer topscorer van de Premier League. Het kan verkeren.
5. Danny van Bakel
Het verhaal van Van Bakel is curieus: de boomlange Brabantse verdediger brak niet door bij Helmond Sport en zou aanvankelijk voor een stage naar Vietnam gaan, maar belandde bij topclub Thanh Hóa. Bovendien werd Van Bakel een bekende Vietnamees, nadat hij de bekende Vietnamese dj Myno aan de haak sloeg. De Beckham van Vietnam wordt Van Bakel tegenwoordig genoemd.
6. Roel Brouwers
Brouwers speelde anoniem zijn wedstrijdjes voor Roda JC en SC Paderborn, voordat hij in 2007 bij het net gedegradeerde Borussia Mönchengladbach tekende. Negen succesvolle jaren later speelden Die Fohlen in de Champions League en werd het voor Brouwers tijd om terug te keren in Kerkrade. Deze periode werd iets minder succesvol.
7. Mark de Vries
Mark de Leeuwarder bracht een groot deel van zijn loopbaan door in de marge van het Nederlandse profvoetbal en werd pas echt bekend toen hij in tranen vertelde dat zijn contract bij Cambuur niet verlengd werd. De krachtpatser uit Den Helder is voor de fans van Hearts of Midlothian echter een ware held. Tijdens zijn debuut in de Edinburgh derby tegen Hibernian scoorde De Vries meteen viermaal. Nog meer goals zouden volgen en De Vries mocht Europa in met Hearts.
8. Marvin Zeegelaar
Klopte als linksbuiten aan de deur bij Ajax, maar een doorbraak in het eerste elftal bleef uit. Zeegelaar wist op huurbasis bij Excelsior evenmin potten te breken en begon vervolgens aan een opmerkelijke reis door Europa. Via Espanyol, Elazigspor, Blackpool en Rio Ave belandde Zeegelaar bij Sporting Portugal, waarmee hij als linksback zelfs Champions League-voetbal speelde.
9. Sergio van Dijk
Van Dijk was altijd een gerespecteerd doelpuntenmaker namens Helmond Sport en FC Emmen, maar een stap naar de Eredivisie zat er nooit in. In 2008 besloot de geboren Assenaar maar eens down under te gaan: Brisbane Roar en Adelaide United werden zijn werkgevers. Van Dijk werd in 2011 topscorer van Australië en groeide later zelfs uit tot international van Indonesië.
10. Harvey Esajas
Hoe belangrijk goede connecties zijn, bewijst Harvey Esajas. De back debuteerde namens Feyenoord met een doelpunt in de Klassieker, maar een doorbraak zat er niet in. Ook bij obscure Spaanse clubs als CD Móstoles en Zamora CF wilde het niet vlotten met Esajas. Maar gelukkig was daar vriend Clarence Seedorf, die voor Esajas dienstverbanden bij Real Madrid (B) en AC Milan regelde.
BONUS: Pascal Bosschaart
Vijftien seizoenen betaald voetbal speelde Pascal Bosschaart namens FC Utrecht, Feyenoord en ADO Den Haag: welgeteld nul doelpunten. Maar toen brak ineens de tiende november van 2012 aan. The Boss speelde inmiddels bij Sydney FC en zag in de wedstrijd tegen Melbourne Victory ineens de bal voor zijn voeten belanden...